Startpagina Boerenprotest

Poolse boeren willen protest voortzetten

Na gesprekken met regeringsleider Donald Tusk hebben vertegenwoordigers van Poolse landbouwersorganisaties verder protest aangekondigd tegen de Europese landbouwpolitiek en de invoer van producten uit Oekraïne.

Leestijd : 1 min

Op 20 maart willen de Poolse boeren in het hele land steden en grotere wegen blokkeren, zegt Tomasz Obszankski, hoofd van boerenvakbond Solicarnosc.

Obszanski zegt dat hij ontgoocheld is over het resultaat van de ontmoeting met Tusk. “Er is niets bekendgemaakt, de premier heeft niets wezenlijks aangekondigd.” Tusk gaf na afloop van de gesprekken geen commentaar.

Al weken protesteren boeren in Polen tegen de 'Green Deal' van de EU, die Europa tegen 2050 klimaatneutraal moet maken, en de invoer van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne. Ze willen verhinderen dat goedkoper Oekraïens graan op de lokale markt raakt.

Na de Russische invasie van Oekraïne 2 jaar geleden schortte de EU alle invoertaksen en -quota voor landbouwproducten uit Oekraïne op om het land economisch te steunen. De boeren zijn ook tegen de verplichtingen van de Europese Green Deal. Voor de ontmoeting kondigde Tusk nog aan dat zijn regering bij de EU zal aandringen voor een opschorting of een wijziging van sommige verplichtingen voor Poolse boeren.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken