Startpagina Bedrijfsnieuws

Serie 5D van Deutz Fahr krijgt vernieuwing mee

Met de nieuwe versie ‘modeljaar 2024’ van zijn 5D tractorserie heeft Deutz-Fahr gebruik gemaakt om de hydraulische prestaties te vergroten en tegelijk verschillende nieuwe functies toegevoegd, zoals een voorladeruitrusting en extra bandensets.

Leestijd : 3 min

De vernieuwing gebeurde zonder de sterke punten van de vorige modellen te laten varen: veelzijdig, flexibel, compact en een zeer goede zichtbaarheid. De tractoren uit de serie 5D zijn er voor landbouwbedrijven, maar ook voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van groene zones.

HVO-ready Farmotion

De Farmotion 45-motoren met 4 cilinders onderscheiden zich met hun uiterst compacte afmetingen. Daardoor is de nieuwe serie 5D-tractorenreeks nog behendiger en biedt hij een uitstekend zicht. De nieuwe 5075 D voldoet aan Stage V zonder AdBlue te gebruiken, waardoor de totale bedrijfskosten minimaal blijven. De modellen 5095D en 5105D leveren een maximumvermogen van respectievelijk 95 en 106 pk, bij 2.000 omw/min en een maximumkoppel van 389 en 433 Nm bij 1.400 omw/min.

Om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden, hoeft de olie nu pas na 600 uur vervangen te worden. De nieuwe serie 5D is officieel gecertificeerd om te tanken met HVO (Hydrotreated vegetable oil), zoals de andere Stage V-modellen van Deutz-Fahr. Deze biobrandstof vermindert de CO2-uitstoot tot 90%.

Mechanische of Power Shuttle-transmissie

De nieuwe serie 5D MY24 is verkrijgbaar met mechanische of Power Shuttle-transmissie. Met de PowerShuttle-uitvoering kan je het reactievermogen in 5 stappen aanpassen, maar kan je ook profiteren van het Stop&Go-systeem, waarmee je de tractor kan laten stoppen en wegrijden door alleen de rempedalen te gebruiken. En met de Comfort Clutch schakelt hij gemakkelijk zonder het koppelingspedaal te gebruiken. Al deze functies maken het werken met een frontlader gemakkelijker of andere taken waarbij je vaak van richting moet veranderen of waarbij je moet stoppen. Vanaf modeljaar 2024 zijn de voorladerkits af fabriek verkrijgbaar.

Beide opties zijn standaard voorzien van de 30+15 versnellingen, die mogelijk gemaakt zijn door 5 versnellingen voor 3 bereiken en door een kruiptransmissie. Er is ook een Powershift-versie met 3 standen verkrijgbaar, die in totaal 45 snelheden in iedere richting mogelijk maakt. Alle versies kunnen met een laag toerental rijden met 40 km/uur, wat niet alleen het geluidsniveau in de comfortabele cabine, maar ook het brandstofverbruik verlaagt. Bovendien biedt de transmissie met 3 Powershift-stappen ook standaard een kruipsnelheid van slechts 200 m per uur.

Een progressief geschakelde elektrohydraulische koppeling, alsook de toerentallen van 540 omw/min en 540 eco, zijn standaard. De nieuwe serie 5D MY24 kan optioneel worden uitgerust met een gesynchroniseerde aftakas of met een toerental van 1.000 omw/min. Andere optionele onderdelen zijn de verwisselbare pto-assen en een frontaftakas met 1.000 omw/min.

Hydraulica en meer

Het hydraulische systeem beschikt standaard over een hoofdpomp met een opbrengst van 54 l/min. voor de hefinrichting en hydrauliekventielen, en over een secundaire pomp voor het aansturen en voor de transmissie en besturing. Als optie is er een extra pomp verkrijgbaar, wat resulteert in een hydraulische opbrengst met dubbele pomp van 68 l/min. die alleen de hefinrichting en hydraulische ventielen achteraan voedt.

Daarnaast behoren 3 hydraulische ventielen achteraan en een drukloze retour tot de bijkomende standaardeigenschappen. De hefinrichting achteraan heeft een maximaal hefvermogen van 3.600 kg en is leverbaar met een mechanische of elektronische bediening. De elektronische bediening van de hefinrichting achteraan op de nieuwe serie 5D MY24 beschikt niet alleen over een nieuw bedieningselement waarmee hij gemakkelijker ontgrendeld wordt, maar ook over een dansonderdrukking voor meer veiligheid en comfort tijdens het rijden op de weg. Naast een krachtige fronthefinrichting met een hefcapaciteit van 2.100 kg, is ook een front-aftakas van 1.000 omw/min verkrijgbaar.

De comfortabele cabine met 4 stijlen van de nieuwe serie 5D MY24 met de nieuwe brandstoftank biedt een ruim zicht in alle richtingen. Er zijn 2 verschillende dakopties leverbaar: een standaardversie met een tapse vorm die ideaal is voor gebruik bij laag hangende takken, of een versie voor uitgebreid zicht (optioneel leverbaar met FOPS-bescherming) die geschikt is voor bosbouw en werk met de frontlader. Tot slot toont het nieuwe InfoCentre+ dashboard de bestuurder alle relevante informatie dankzij 2 specifieke meters en een 3,5" LCD-kleurenscherm.

Deutz-Fahr

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken