Startpagina Actueel

Compromis bereikt over tariefvrije import Oekraïne

De lidstaten hebben een compromis bereikt over de beperkingen op de tariefvrije import van landbouwproducten van Oekraïne naar de EU. Dat meldt het Belgisch voorzitterschap van de Raad op X.

Leestijd : 2 min

Tijdens een vergadering op woensdag 27 maart hebben vertegenwoordigers van de lidstaten een compromis gesloten over de tariefvrije import van Oekraïense landbouwproducten naar de EU. Die steunmaatregel zal met een jaar verlengd worden tot 5 juni 2025, maar met een aantal flankerende maatregelen om de Europese markt en de landbouwsector te ontlasten. Dit akkoord is ‘een evenwichte aanpak tussen steun aan Oekraïne en bescherming van de landbouwmarkten in de EU’, aldus het Belgisch voorzitterschap.

Vorige week was er al een akkoord bereikt over de Oekraïense tariefvrije import tussen het Europees parlement en de lidstaten, maar die was nog niet streng genoeg voor Frankrijk en Polen. Die landen wilden, onder druk van de boerenprotesten van de voorbije maanden, dat er ook een automatisch plafond komt op de tariefvrije invoer van tarwe.

Het compromis

Er komt nu een automatisch plafond voor een aantal landbouwproducten zoals haver, maïs, gebroken graan, pluimveevlees, eieren, suiker en honing. Wanneer het volume ervan een bepaalde hoeveelheid bereikt, moet de Europese Commissie ingrijpen en terug belastingen heffen. Tarwe is uiteindelijk dus niet mee opgenomen in het compromisakkoord.

Het eerdere voorstel berekende dat plafond op basis van een gemiddelde van de import in de jaren 2022 en 2023. Frankrijk en Polen wilden dat ook handel uit 2021 erbij gerekend zou worden. Omdat de huidige uitzonderingsmaatregel in 2022, het jaar dat Rusland Oekraïne binnenviel, ingevoerd werd, zou het voorstel van die landen het plafond drastisch verlagen. Hierdoor zou Oekraïne mogelijk heel wat inkomsten uit haar handel met de EU mislopen.

De onderhandelaars hebben woensdag voor de middenweg gekozen: volgens een bron binnen het voorzitterschap zal enkel de laatste 6 maanden van 2021 mee opgenomen worden in de berekening voor de automatische plafonds. Oekraïne zou met dit nieuwe compromis nog steeds zo’n 330 miljoen euro aan inkomsten mislopen.

Een half antwoord

Europese vereniging van landbouworganisaties Copa-Cogeca vindt dat het compromis maar ‘een half antwoord’ biedt op de bezorgdheden van landbouwers en voedselproducenten. “Zonder de opname van tarwe en gerst in de automatische activering van de vrijwaringsmaatregelen en zonder de opname van de volledige periode 2021 in de referentieperiode blijft het onhoudbaar voor boeren en producenten”, aldus de landbouworganisatie.

Het compromisvoorstel moet nog voorgelegd worden aan het Europees Parlement ter goedkeuring. Die zou volgens diezelfde bron binnen het Belgisch voorzitterschap daarover beraadslagen na het paasweekend. De huidige regeling loopt al af op 5 juni. Europese instellingen zullen dus snel werk moeten maken van een verlenging om deze nog op tijd goedgekeurd te krijgen.

Dit artikel werd op 28 maart geüpdatet met de reactie van Copa-Cogeca.

Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken