Startpagina Actueel

Hubertus Vlaanderen meldt voortgang in dossiers afwijkingsvergunningen bestrijding kraaiachtigen

Vlaamse jachtvereniging Hubertus (HVV) meldt op zijn website dat ze vooruitgang maken in gesprekken met de Vlaamse overheid over afwijkingsvergunningen van ‘kraaiachtigen’ zoals zwarte kraai, kauw en ekster. Die worden sinds 4 april terug toegekend aan jagers, mits ze betrekking hebben op het voorkomen van schade aan landbouwgewassen.

Leestijd : 3 min

Door overleg met de dienst Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies (AVES), Vlaamse parlementsleden en landbouworganisaties komt er beweging in het dossier van de afwijkingsvergunningen van ‘kraaiachtigen’, zegt Hubertus.

Het probleem kort toegelicht

Onafhankelijke jachtrechthouders of WBE’s kregen geen afwijkingsvergunning meer om kraaiachtigen , zoals de zwarte kraai, kauw of ekster te bestrijden, omwille van een beperkende interpretatie van de dienst AVES binnen het Agentschap Natuur en Bos.

Predatie en schade door ‘kraaiachtigen’ behoren volgens AVES tot de natuurlijke processen binnen een ecosysteem, wat voldoende was om deze afwijkingsvergunningen niet meer te verlenen.

“Er was namelijk sprake van een gebrekkige onderbouwing naar schadeomvang en wetenschap op Vlaams niveau”, aldus HVV. “Ondertussen werd dit deels opgevangen door zeer recent onderzoek dat aantoont dat er aanzienlijke schade optreedt aan landbouwgewassen veroorzaakt door kraaiachtigen.”

Kenniscentrum HVV

Hubertus Vereniging Vlaanderen is hier onmiddellijk mee aan de slag gegaan door info te verzamelen omtrent studies naar de impact op landbouw, fruitteelt en de schade ten opzichte van inheemse fauna. Daarnaast heeft HVV via Europese jagersvereniging FACE info verzameld naar de ruimere Europese context en al die informatie gedeeld met de dienst AVES.

“Om de juiste context te geven met betrekking tot de schade van ‘kraaiachtigen’, is het de taak van Hubertus Vereniging Vlaanderen om op basis van wetenschap het belang aan te tonen van de noodzaak om een beheer van kraaiachtigen uit te voeren”, aldus de jagersvereniging.

Het Kenniscentrum HVV verdiept zich daarom al geruime tijd in verschillende buitenlandse studies om aan te tonen welke impact de predatie van deze ‘kraaiachtigen’ juist heeft voor onze inheemse fauna. De resultaten van deze studies zijn als volgt:

79% van de predatiegevallen is toe te schrijven aan de zwarte kraai, kauw of ekster. De studies tonen verder een negatieve invloed van kraaiachtigen op het broedsucces van merels en zanglijsters. Kraaiachigen zijn de belangrijkste predatoren van nesten van patrijzen.

Kraaiachtigen veroorzaken ook schade aan landbouwgewassen: pik- en krabschade in de zaai- en kiemperiode, maar ook vraatschade aan afrijpend fruit en akkerbouwgewassen zoals aardappelen. Ze zorgen ook voor schade aan boomteelten en vraatschade aan kuilvoer en kraaiachtigen pikken gaten in afsluitende folie. Over het algemeen veroorzaken ze ook overlast bij landbouwbedrijven door gebouwen te bevuilen en schadden te berokkenen aan daken en schoorstenen.

Eerste afwijkingsvergunningen in OVL en WVL werden goedgekeurd

“Hubertus Vereniging Vlaanderen is verheugd te kunnen vaststellen dat de dienst AVES meegaat in onze argumentatie en hun bezorgdheid toont ten opzichte van de bescherming van onze inheemse fauna en de schade aan landbouwgewassen, en dit door nieuwe aanvragen die betrekking hebben op het voorkomen van belangrijke schade aan gewassen, toch goed te keuren”, zegt HVV op haar website.

Om deze gewassen te beschermen zal het dus toegestaan worden, mits toekenning van een afwijkingsvergunning uiteraard, om de zwarte kraai en kauw te bestrijden. Bestrijding van de ekster zal vooralsnog niet opgenomen worden in de afwijkingsvergunningen, maar ook hier is HVV bezig om de bestaande onderzoeken naar de schadelijke gevolgen van eksters te bundelen om zo een dossier samen te stellen.

Voor wat betreft de bestrijding van ‘kraaiachtigen’ ter bescherming van de wilde fauna, zal de dienst AVES een lopend onderzoek van het INBO afwachten. Dit onderzoek mogen we eind 2024 verwachten.

HVV waarschuwt nog dat, indien een afwijkingsvergunning wordt verleend, de Code Goede Praktijk te allen tijde moet worden toegepast.

Wat nu?

Vergunningsaanvragen op basis van artikel 19 van het Soortenbesluit worden sinds 4 april 2024, behandeld door AVES en de afwijkingsvergunningen – weliswaar maar voor een termijn van 1 jaar – werden ondertussen reeds verzonden aan aanvragers.

Hubertus Vereniging Vlaanderen volgt het ganse dossier en de aanpak van nabij op. Indien je als WBE of onafhankelijke jachtrechthouder geen antwoord ontvangt op een vergunningsaanvraag, of een weigering ontvangt, vraagt Hubertus om contact op te nemen voor advies met het Kenniscentrum HVV.

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken