Startpagina Actueel

Spanje presenteert pakket van 43 maatregelen als antwoord aan boerenprotesten

Op 2 april presenteerde de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, een plan met 43 maatregelen om tegemoet te komen aan de eisen van de boeren en om te proberen een einde te maken aan de protesten die begin februari begonnen.

Leestijd : 1 min

Naast voorstellen ter vereenvoudiging van het GLB op EU-niveau, wil Spanje bepaalde vereisten voor de veehouderij versoepelen (elektronische identificatie van dieren, marketingregels, ...), de verplichtingen inzake mestbeheer met een jaar uitstellen, het aantal inspecties ter plaatse verminderen en vaker vergaderingen houden (driemaandelijks in plaats van halfjaarlijks) van het Waarnemingscentrum voor kosten en marges.

Spanje dringt ook aan op spiegelclausules en verbindt zich er met name toe ‘de maximumwaarde voor residuen van moleculen die in de EU niet zijn toegestaan op nul stellen voor de invoer ervan’ en het werk van de grensinspectiediensten voor invoer uit derde landen te intensiveren.

Tot slot bevat het plan een aantal financiële bepalingen: gegarandeerde leningen, voortzetting van de verlaging van de brandstofbelasting en een verhoging van het plafond voor de minimis-steun van 20.000 naar 25.000 euro (per bedrijf over 3 jaar).

In de dagen na de aankondigingen zouden de belangrijkste landbouworganisaties van het land (Asaja, COAG en UPA) beslissen of ze al dan niet zouden ingaan op het aanbod van de regering en oproepen om een einde te maken aan de golf van protesten.

Agra Press

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken