Startpagina Actueel

Boerenbond pleit op informele Landbouwraad in Genk voor European Farmers Deal

Vandaag (9 april) vindt in Genk een informele Raad van Europese landbouwministers plaats. In de marge worden landbouworganisaties zoals Boerenbond ontvangen door Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski en de 3 Belgische landbouwministers, David Clarinval (MR), Jo Brouns (cd&v) en Willy Borsus (MR).

Leestijd : 2 min

Boerenbond doet er een oproep aan de beleidsmakers om met een wezenlijke 'European Farmers Deal' te komen om zo de strategische rol van de landbouwsector te verankeren. “De landbouwsector is een strategische sector, net als de energiesector of de bredere industrie”, zegt de belangenorganisatie. “We kunnen het ons niet veroorloven om een basisnood als voeding uit handen te geven. De urgentie en het bewustzijn rond het belang van voedselzekerheid is stilaan binnengedrongen in de Europese beleidskamers.”

Maar volgens Boerenbond is het nu cruciaal om het belang van voedselzekerheid ook echt te verankeren, voordat de politieke aandacht ervoor begint te slabakken. “Naar analogie met de Europese Green Deal is een European Farmers Deal nodig”, vindt voorzitter van de Boerenbond Lode Ceyssens. “We hebben een strategische visie nodig op voedselautonomie en het beschermen van de landbouwsector. Elk nieuw wetgevend initiatief moet de landbouwtoets doorstaan zodat het niet indruist tegen de eigen strategische autonomie.” Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is voorstander van een ‘Farmers’ check on policies’.

Boerenbond leit verder voor betere mededingingsregels die de Europese landbouwer moeten beschermen: een ‘redelijk, toepasbaar en handhaafbaar’ verbod op verkoop met verlies en het installeren van strenge controles op het niet-naleven van oneerlijke handelspraktijken in de keten. “Open en vrije handel zijn een mooi streefdoel, maar de Europese markt houdt met handelsakkoorden als Mercosur of de invoer van Oekraïense landbouwproducten open deur, waarmee onze eigen landbouwers worden weggeconcurreerd door het toelaten van de invoer van producten die aan veel lagere productievoorwaarden gemaakt zijn dan de eigen Europese producten”, aldus Boerenbond.

Er wordt ook gevraagd voor extra Europees budget voor de landbouwsector: “De jarenlange afbouw van financiële steun is niet langer houdbaar en de steun voor de sector moet worden vertaald in daden door het verhogen voor de budgetten zodat de volgende generatie niet wakker wordt in een situatie waar we onze aardappelen, peren, melk of vlees uit China of India moeten importeren”, besluit Ceyssens.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken