Startpagina Actueel

Greenpeace plaatst gigantische ‘vergiftigde’ appel voor Europees Parlement

Greenpeace heeft op 11 april een gigantische appel voor het Europees Parlement geplaatst. Ze vragen zo aan de Europarlementsleden om landbouwers geen ‘vergiftigd geschenk’ te geven door de natuurbeschermingsregels in het gemeenschappelijk landbouwbeleid te schrappen.

Leestijd : 2 min

De 3 m hoge appel werd om 8 u voor het Europese parlement geplaatst. De actie gebeurde in de marge van de plenaire vergadering van woensdag en donderdag waarin gestemd wordt over een versnelde behandeling van het voorstel om een groot deel van de milieueisen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU te schrappen.

Vergiftigd geschenk

Dat voorstel van de Europese Commissie kwam er na de grote boerenprotesten van de afgelopen maanden. "Het schrappen van de natuurbeschermingsregels uit het landbouwbeleid is een vergiftigd geschenk voor boeren en boerinnen. Het zal hen veroordelen tot ergere droogtes, overstromingen en mislukte oogsten en is een electoraal afleidingsmanoeuvre dat niets verandert aan hun kwetsbare economische positie", zegt Albane Aubry van Greenpeace België.

Natuurbescherming is onterecht zondebok

"Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zal het een directe impact hebben op de Belgische natuur, en zeker in landbouwgebieden, waar de biodiversiteit al in slechte staat verkeert. De boeren hebben daarentegen gezonde natuur en een stabiel klimaat nodig om voedsel te kunnen produceren", aldus de ngo, die aanklaagt dat natuurbescherming tot zondebok gemaakt wordt voor een probleem dat eigenlijk wordt veroorzaakt door een onrechtvaardig economisch model en handelsbeleid.

Oorzaak protesten niet aangepakt

Het voorstel van de Commissie pakt volgens Greenpeace dan ook de oorzaken van de problemen van de boeren niet aan. Ook verschillende Europese landbouworganisatie hebben zich volgens Greenpeace uitgesproken tegen het onterecht viseren van milieueisen in plaats van de kern van het probleem aan te pakken. "Zij eisen een redelijke en gelijke verdeling van de inkomens om de agro-ecologische transitie mogelijk te maken. Daarnaast willen ze dat er een einde komt aan de destructieve vrijhandelsovereenkomsten die de Europese boeren ondermijnen met goedkope producten."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken