Vlaanderen overlegt met Indaver om PFAS-uitstoot af te bouwen
Vlaanderen is in overleg met afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven om de uitstoot van PFAS via de lucht af te bouwen. Dat bleek dinsdag 7 mei in het Vlaams Parlement na een vraag van Tinne Rombouts (cd&v) en een interpellatie van Mieke Schauvliege (Groen).

Bij een veebedrijf in Stabroek wordt de verkoop van vlees sterk ingeperkt nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) concentraties PFAS heeft aangetroffen in het vlees. De melk mag nog vrij worden verkocht, maar al het vlees moet worden bemonsterd bij een slachthuis. In de praktijk zou de verkoop daardoor al gekelderd zijn. Mogelijk ligt de uitstoot van het nabijgelegen Indaver aan de bron van de verontreiniging.
In overleg met afvalverwerker
“Het is juridisch onmogelijk om in de lopende vergunningsprocedure bijkomende voorwaarden rond uitstoot via de lucht op te nemen”, zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag 7 mei. “Vlaanderen is daarentegen wel in overleg met de afvalverwerker. Zo zijn we bijvoorbeeld overeengekomen om de verwerking van het afval van Chemours in Nederland af te bouwen, zodat de lokale verwerkingscapaciteit van PFAS-houdend afval wordt verzekerd”, zei Demir. “Want hoe je het ook draait of keert, we hebben wel degelijk nog verwerkingscapaciteit nodig. Indaver moet ook blijven aantonen dat zijn uitstoot aanvaardbaar is en heeft daarvoor onafhankelijke experten moeten inschakelen.”
Volgens Demir is een deel van het probleem dat de nieuwe soorten PFAS, die met een ultrakorte keten, nog niet nauwkeurig kunnen worden gedetecteerd. “Wereldwijd bestaat daarvoor nog geen methode.
Nieuwe klap voor landbouwers
“Voor de landbouwers is dit een nieuwe klap”, zegt Tinne Rombouts. “Het getroffen bedrijf wacht al 6 maanden op informatie over de oorsprong van de PFAS-vervuiling en vooral hoe zij hun bedrijfsvoering weer veilig op volle toeren kunnen laten draaien. Dit is een onhoudbare situatie. Er moet met spoed gezocht worden naar de bron van vervuiling en er moeten oplossingen op tafel komen, zoals saneringen en schadeloosstelling van de landbouwer. Het landbouwgezin mag niet de dupe worden.”