Startpagina Veeteelt

Open VLD en cd&v laten Weyts zweten over codex Dierenwelzijn

Meerderheidspartijen Open VLD en cd&v hebben minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) woensdag 8 mei, tijdens de laatste plenaire van de legislatuur, stevig laten zweten in de discussie over de codex Dierenwelzijn.

Leestijd : 2 min

De 2 partijen hebben kritiek op de opname van het standstillprincipe in de codex. Dat principe legt vast dat de bescherming van dieren niet achteruit mag gaan, maar Open VLD en cd&v waarschuwen voor de juridische reikwijdte en vragen om het principe alsnog uit te codex te halen. Minister Weyts is dat niet van plan. Hij verwijst naar andere Vlaamse decreten waarin hetzelfde principe staat ingeschreven.

Het Vlaams Parlement buigt zich vandaag/woensdag 8 mei nog over een waslijst decreten, resoluties en andere teksten. Een van de teksten die op de agenda staat, is de codex Dierenwelzijn. Die codex bundelt bestaande en nieuwe regels rond dierenwelzijn: zo worden onder meer dierenmarkten en thuisslachtingen van bepaalde dieren verboden, en kunnen er alternatieve straffen, zoals een verplichte vorming en begeleiding, worden opgelegd aan mensen die dierenleed veroorzaken. De codex komt in de plaats van de bijna 40 jaar oude Dierenwelzijnswet en vertrekt vanuit de visie dat elk dier een levend wezen is met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde.

Kritiek vanuit eigen meerderheid

Terwijl de codex voor de linkse oppositie op een aantal punten niet ver genoeg gaat, kwam er tijdens de bespreking in de plenaire woensdag opvallende kritiek vanuit de eigen meerderheid. Zo viseerden Bart Dochy (cd&v) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) het standstillprincipe dat in de codex is opgenomen. Met dat principe - dat vorige week ook al aan bod kwam in de discussie in de Kamer over de verankering van dierenwelzijn in de Grondwet - wil de Vlaamse codex vastleggen dat de bescherming van het dierenwelzijn in Vlaanderen niet mag achteruitgaan.

Volgens de minister is dat een evidentie, maar cd&v en Open VLD waarschuwen voor de mogelijke (juridische) gevolgen en voor de reikwijdte van de verankering van dat principe. Zij dringen er bij de minister op aan om het beginsel daarom asnog uit de tekst te halen. Minister Weyts lijkt dat verzoek naast zich neer te zullen leggen. Volgens de N-VA-minister staat het standstillbeginsel in verschillende andere Vlaamse decreten ingeschreven. “Ik zie niet in waarom het nu plots een gevaar zou zijn”, klonk het. De minister zegt ook dat hij een juridisch advies over de kwestie heeft gevraagd. Dat zal hij nog aan het parlement bezorgen. Het is afwachten of dat advies zijn eigen coalitiepartners zal overtuigen. In principe wordt er later op de dag over de codex gestemd.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken