Hennep moet PFAS uit grond rond brandweerkazerne Lillo halen
Landbouwbedrijven kunnen gecontamineerd raken door de historische vervuiling met PFAS van bodems van en rond brandweerkazernes. Dit is ook het geval in de havenkazerne Lillo, waar veel geoefend werd op industriële brandbestrijding met blusschuim. Momenteel bereidt Brandweer Zone Antwerpen (BZA) op dezelfde site de bouw van een nieuwe kazerne voor. Daarom moet de grond nu eerst grondig gesaneerd worden. Onderzoek naar de mogelijkheden van de hennepplant om de vervuiling weg te werken door Fytosolutions en de UGent biedt hiervoor een opportuniteit om op natuurlijke wijze te saneren.
Hennepplanten halen grote hoeveelheden PFAS en PFOS uit de bodem en slaan deze op in hun bladeren. Na de oogst kunnen de vervuilde en schone delen van de plant gescheiden worden. De delen met PFAS worden vernietigd, de rest van de plant kan later als grondstof dienen. Om een idee te geven: er passen 1 miljoen hennepplanten op een hectare. Dat maakt het dus een bijzonder krachtige natuurlijke saneringsoplossing.
De proefopstelling op de site in Lillo, en het verdere project, worden gerealiseerd door het Belgische en jonge bedrijf Fytolutions, een samenwerkingsverband tussen DEME Environmental en C-Biotech. Het heeft als missie om vervuilde gronden opnieuw proper te maken met industriële hennep en om van de oogst nieuwe, duurzame materialen te ‘kweken’ of maken, zoals composiet. Deze duurzame oplossing is bovendien ook een pak goedkoper dan de klassieke saneringsopties, zoals bijvoorbeeld afgraven. Fytolutions zorgt er op die manier voor dat de dure rekening van de klassieke wijzes niet naar de burger en de volgende generaties wordt doorgeschoven. Als de proefopstelling werkt en het resultaat wordt herbevestigd, dan kan het systeem op grote schaal in heel België uitgerold worden. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zaaide op 7 mei de eerste hennep in op de proefsite in Lillo.
Het proefproject wordt afgerond in het najaar. Dan worden de planten geoogst en wordt de hele opstelling geëvalueerd door de Re-Source-onderzoeksgroep van de UGent. Er wordt onderzocht of het effectief gewerkt heeft, hoelang de teelt erover doet om onder de PFAS-normen te raken én of het betaalbaar en rendabel is.
Als de haalbaarheidsstudie een gunstig resultaat heeft, dan kan BZA de techniek verder overwegen als onderdeel van een saneringsprojectvoorstel voor andere kazernes.