Startpagina Veeteelt

Frankrijk sluit landbouwakkoorden met China

Frankrijk kreeg eerder deze maand de Chinese president Xi Jinping op bezoek. Tijdens overleg met de Franse regering werden enkele akkoorden ondertekend die een invloed hebben op de Franse landbouw.

Leestijd : 1 min

Een eerste is dat Frankrijk zoneringen mag invoeren als er bijvoorbeeld vogelgriep optreedt in het land. Doorgaans wordt dan de export stopgezet van het volledige land naar China. Frankrijk is het eerste Europese land en het tweede land ter wereld (na de Verenigde Staten), waar zones kunnen worden afgebakend van waaruit wel nog pluimveeproducten kunnen uitgevoerd worden naar China.

Vijfde kwartier

Een tweede akkoord faciliteert de export van het zogenaamde ‘vijfde’ kwartier van varkens (kop, poten, ingewanden, …) van Frankrijk naar China. Ook getransformeerde varkensproteïnen kunnen voortaan makkelijker uitgevoerd worden van Frankrijk naar China.

Wijnbouw

Voorts zijn er afspraken gemaakt over onder meer samenwerking in de wijnbouw en het erkennen en beschermen van bepaalde Franse wijn-aanduidingen door China. Daar zullen er later nog meer van volgen.

Deze in Frankrijk gesloten akkoorden volgen op het bezoek in april van vorig jaar van de Franse Landbouwminister Marc Fesneau aan China.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken