Startpagina Bedrijfsnieuws

Crelan behaalde mooi jaarresultaat in 2016

De Groep Crelan heeft vorig jaar een mooi resultaat neergezet: de bankgroep boekt een jaarwinst voor belastingen van 69,6 miljoen euro. Dit winstcijfer is te danken aan sterke commerciële activiteiten en een blijvende aandacht voor de beheersing van de kosten. Crelan realiseert in 2016 een recordproductie kredieten, en ook de deposito- en de buitenbalansproductie gaan erop vooruit.

Leestijd : 3 min

De coöperatieve bank Crelan heeft een uitstekende solvabiliteit en de liquiditeitspositie is bijzonder ruim. Dankzij de uitvoering van het toekomstplan van de bank gaat de rentabiliteit in stijgende lijn.

Bewogen 2016

2016 was een bewogen jaar, ook voor de Groep Crelan. Ondanks het feit dat de bank begin van het jaar slachtoffer is geworden van een ‘fake president-fraude’ en ook, zoals alle retailbanken, geconfronteerd werd met de heel lage renteconjunctuur, hebben een sterke commerciële activiteit en gepaste structurele maatregelen ervoor gezorgd dat de Groep toch kan terugblikken op een positieve evolutie.

De Groep Crelan is er in 2016 in geslaagd een resultaat voor belasting te boeken dat 43,5% hoger is dan in 2015. Bovendien werd een belangrijke meerwaarde gerealiseerd op de verkoop van Keytrade Bank. Dit heeft de bank aangegrepen om meer dan 140 miljoen euro uit te trekken om de toekomstige uitdagingen op het vlak van digitalisering, commerciële slagkracht en efficiënte organisatie te financieren en om zo een duurzame winst van Crelan ook in de toekomst te verzekeren.

2016 is een recordjaar in de kredietproductie voor de coöperatieve bank Crelan. De productie woonkredieten ligt liefst 38,5% hoger dan in 2015 en bereikt een voor de bank recordbedrag van 2,2 miljard euro. De totale kredietproductie bedroeg 3,3 miljard euro, 27,9% meer dan in 2015. Het grote aantal herfinancieringen (meer dan 12.000 dossiers) heeft een belangrijk negatief effect op het gemiddelde rendement van de kredietportefeuille. De herfinancieringsdruk dooft de laatste maanden wel uit.

Landbouw

Ondanks de moeilijke conjunctuur in de landbouwsector, stijgt de landbouwkredietproductie nog met 3,2%. De landbouwkredietportefeuille blijft vrij stabiel en vertegenwoordigt nu nog circa 15% van de totale kredietportefeuille. Bij Crelan bank zijn het vooral de zichtrekeningen (+ 19%) en de boekjes (+6,0%) die tot de groei bijdragen, de termijnrekeningen en kasbons kennen een logische terugval.

Het aantal online-abonnnementen groeide bij Crelan met 10,9% tot 297.520 en het aantal gebruikers van de Mobile app met 49,4% tot 96.046. Meer dan 90% van alle overschrijvingen gebeurt nu via de pc, de smartphone of de tablet.

Mooi divident

Luc Versele, CEO Crelan: “Dankzij onze zeer goede solvabiliteitspositie kunnen we opnieuw een mooi dividend (2,75 %) uitkeren aan onze coöperanten.” Eind 2016 telde Crelan 290.000 coöperanten, goed voor een maatschappelijk kapitaal van 839 miljoen EUR.

De bank heeft in het kader van het ondernemingsproject ‘Fit for the Future’ beslist een personeels- en organisatieproces door te voeren om de duurzaamheid van het coöperatief model te bestendigen. Daarom wil Crelan het aantal arbeidsplaatsen op de zetels tegen 2020 verminderen tot 650. De coöperatieve bank voert dit proces door op een open en sociale manier. Begin 2017 telde de bank 751 voltijdse jobs op de zetels.

Op de Algemene Vergadering van 27 april 2017 zal Luc Versele, na akkoord van de Nationale Bank, benoemd worden tot voorzitter van de raad van bestuur. Philippe Voisin, vandaag directielid en Chief Risk Officer, zal dan Luc Versele als CEO van Crelan opvolgen.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken