Piet Vanthemsche neemt ontslag als intendant Turnhouts Vennengebied
Piet Vanthemsche neemt ontslag als intendant van het Turnhouts Vennengebied, meldt het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Piet Vanthemsche werd door de Vlaamse overheid begin 2022 aangesteld als intendant in Turnhouts Vennengebied om tot een gebiedsgericht ontwikkelingsplan te komen tegen 25 maart 2025. Hij deed de voorbije jaren heel wat voorbereidende gesprekken en rapporteerde daarover aan de Vlaamse regering. Die informatie moet de basis vormen voor een nader gebiedsgericht ontwikkelingsplan dat werkbaar is op het terrein, conform het goedgekeurde stikstofdecreet. Daarvoor werd ook overlegd met de leden van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied.
Piet Vanthemsche heeft aan de Vlaamse regering intussen laten weten dat hij vanaf juli zijn rol als intendant vroegtijdig stopzet. Volgens Andy Pieters, woordvoerder van het kabinet van Demir, heeft dit deels te maken met persoonlijke familiale redenen en deels dat Vanthemsche zijn rol uitgespeeld zag. Dat bevestigt Vanthemsche.
“Ik wil meer beschikbaar zijn voor mijn familie, waardoor ik niet meer de nodige tijd en inzet kan geven aan mijn werk als intendant”, zegt hij in een reactie aan Landbouwleven. “Daarnaast was mijn toegevoegde waarde de laatste tijd klein, zeker toen de Vlaamse regering aankondigde dat ze eerst met de Europese Commissie wilde praten.” Vlaams minister-president in lopende zaken Jan Jambon (N-VA) zei bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een melkveehouderij in Essen dat de EU rekening zal moeten houden met de dichte ruimtelijke ordening van Vlaanderen. “Op het terrein zelf is er sindsdien weinig gebeurt”, aldus Vanthemsche.
Vanthemsche zou volgens Pieters ook nog met de betrokken landbouwers communiceren over de redenen van zijn vertrek
Vanthemsche nog een maand intendant
De Vlaamse regering zal bijgevolg de opdracht voor het Turnhouts Vennengebied op een andere manier moeten uitvoeren. De gesprekken daarover zullen waarschijnlijk gevoerd worden in de schoot van de Vlaamse regeringsvorming of door de regering in lopende zaken, meldt woordvoerder Pieters. “Tot en met 20 juli blijft Vanthemsche nog aan het werk als intendant”, zegt Pieters.
Hij geeft aan dat het ontslag van Vanthemsche niet wil zeggen dat er momenteel geen werkzaamheden meer plaatsvinden. Zo voeren VITO en INBO op aangeven van de intendant studiewerk uit om stikstofemissies en de hydrologie in het projectgebied nauwkeurig in beeld te brengen. “Terwijl we die resultaten afwachten staat er dan ook geen zware tijdsdruk op het vinden van een nieuwe intendant. De verantwoordelijkheden van Vanthemsche zouden ook door iemand van de (nieuwe) regering of iemand van de administratie uitgevoerd kunnen worden”, zegt Pieters. Er zal dus bekeken worden of er überhaupt nog een nieuwe intendant nodig is.
De Vlaamse overheid werkt ook verder aan de opmaak van een inrichtingsnota voor het projectgebied. “De decretaal bepaalde deadline daarvoor blijft het voorjaar van 2025. Voor de landbouwers daar is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt”, besluit Pieters. Daarnaast verzekert het kabinet dat de vroegtijdige beëindiging van de opdracht van Vanthemsche geen afbreuk doet aan de gemaakte afspraken en engagementen uit het stikstofakkoord.
De bouwstenen voor een oplossing voor het Turnhouts Vennengebied liggen er volgens Vanthemsche. “Een interdepartementele werkgroep is van start gegaan. Gebiedsgerichte benaderingen moeten op een interdisciplinaire manier aangepakt worden. Daarnaast zal de vrijwillige stopzettingsregeling het fiat krijgen van de Europese Commissie. Deze no-regretmaatregel zal ruimte maken voor de mensen die willen verder werken”, zegt Vanthemsche. Hij verwijst ook zelf naar het onderzoek van VITO en INBO. “De basis is gelegd, maar nu volgt nog een politieke discussie in het kader van de regeringsvorming. De problematiek ter plaatse blijft natuurlijk hetzelfde.”
Wat nu?
Johan Spits, voorzitter van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, kan geen begrip opbrengen met de manier waarop het ontslag van Vanthemsche werd aangepakt. “Al een aantal weken geleden hadden we opgevangen dat hij ontslag zou nemen, maar toen werd dat met alle kracht ontkent”, zegt hij. Volgens Spits is dit typisch voor de manier waarop landbouwers aan het lijntje gehouden worden in het dossier Turnhouts Vennengebied. “Ze lachen ons gewoon uit. Al 8 maanden krijgen wij geen updates meer van de werkzaamheden rond het Turnhouts Vennengebied.”
Dit gaat er met het ontslag van hun aanspreekpunt niet op beteren, zegt Spits. “Zijn ontslag is geen positieve evolutie. Dat heeft niets met de persoon in kwestie te maken, maar nu gaan we van helemaal niet meer op de hoogte gebracht worden. Met een regering in lopende zaken kan het nog een aantal maanden duren voordat we verder kunnen werken aan een oplossing. Zo worden mensen in de steek gelaten”, besluit Spits.
Het ontslag van Vanthemsche is ook voor Bart Dickens, voorzitter van FDF Belgium en landbouwer in Arendonk, geen goede evolutie. “Met wie kunnen landbouwers hier nog praten? Nergens bieden ze nog maar een beetje perspectief aan landbouwers”, zegt Dickens. “Het is nu wachten op een nieuwe intendant en wat de regeringsvorming met de Natuurherstelwet zal doen, maar de bodem om de boer kapot te maken is nu wel gelegd.”
Langs de ene kant werd er geen echte vooruitgang geboekt door Piet Vanthemsche volgens Danny Hereijgers, voormalig voorzitter van de Stuurgroep, maar langs de andere kant ligt de trein van de onderhandelingen nu helemaal stil. “Wat voor nog meer onzekerheid voor de landbouwers zal zorgen. Zij kunnen nu enkel maar hopen dat er ministers met gezond verstand opstaan en dat de spelletjes om de sector plat te leggen gedaan zijn”, besluit Hereijgers.