Startpagina Biolandbouw

"Biovoeding wordt op zelfde manier gecontroleerd als niet-bio", reageert FAVV op studie

Het FAVV controleert steekproefgewijs voedsel om te kunnen garanderen dat alle producten veilig zijn en maakt daarbij geen onderscheid tussen biologisch en niet-biologisch voedsel. Dat stelt het federaal voedselagentschap in een reactie op een studie waarover VRT NWS bericht, waaruit blijkt dat jongeren die vaker biovoeding eten meer gifstoffen in hun bloed en urine hebben. Die conclusie is te kort door de bocht, zeggen biologische telers.

Het gaat om een studie van kankerexpert en professor emeritus van de VUB Nick Van Larebeke die nog moet verschijnen. De wetenschappers onderzochten de aanwezigheid van de stoffen bij een representatief staal van 600 Vlaamse adolescenten. Diegenen die aangaven meer dan gemiddeld 7,5 keer per week biovoeding te consumeren, blijken hogere concentraties van een aantal gifstoffen in hun bloed en urine te hebben dan normaal. Het gaat om onder meer lood, arseen, PCB118 en PCB153, de PFAS-stof PFNA, verschillende ander chloorverbindingen of glyfosaat. Het probleem ligt bij eieren, zuivel en zaden...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Biolandbouw

Witloofwortels zijn sleutel tot bio-insecticide

Biolandbouw De bitterstoffen in witloof en cichorei geven de groenten hun herkenbare bittere smaak, maar vormen ook een natuurlijk afweermiddel tegen insecten. Vlaamse en Nederlandse wetenschappers onderzoeken nu of er een bio-insecticide te brouwen valt uit de reststromen van de wortels van deze groenten. “Dat zou niet alleen bijdragen aan een duurzamere landbouw, maar ook aan een efficiënter gebruik van onze landbouwgrondstoffen.”
Meer artikelen bekijken