Voor het eerst in jaren, minder dan 10 miljoen ton varkens geslacht
Voor het eerst in tientallen jaren werd in 2023 voor minder dan 10 miljoen ton aan varkens in ons land geslacht. Ook in 2022 was er al sprake van een forse daling. Dat blijkt uit de kerncijfers landbouw die Statbel publiceert, naar aanleiding van de landbouwbeurs in Libramont.

Jarenlang ging er bij de Belgische slachthuizen elk jaar vlees van tussen de 11 en 12 miljoen ton aan varkens buiten, maar in 2022 was dat nog maar 10,5 miljoen ton (-9,2 %). Vorig jaar werd een nieuwe daling opgetekend, met 9,9 %.
Ook in andere Europese slachtuizen wordt zo'n daling opgetekend. Die daling heeft alles te maken met een dalende varkensstapel. Eind 2023 lag die in ons land op 5,404 miljoen stuks, in vergelijking met een jaar eerder een daling met 6,7 % of ruim 383.514 dieren, blijkt uit de eerste schattingen.
“In 2021 en 2022, toen de kosten geregeld niet gedekt werden, kende de sector een crisissituatie”, legt Boerenbond-adviseur François Huyghe uit. “Op dat moment hebben veel varkenshouders beslist om ermee op te houden. Varkenspest is ook een verklaring voor de lagere prijzen, aangezien Belgisch varkensvlees in die periode niet welkom was in het buitenland. Verder wordt de laatste tijd zeer weinig geïnvesteerd door de onzekerheden om vergunningen te verkrijgen, vanwege de stikstofproblematiek.”
Uit de kerncijfers van Statbel blijkt verder dat de productie van aardappelen vorig jaar op het hoogste niveau lag sinds 2017. Inclusief pootgoed werd er vorig jaar voor meer dan 4,12 miljoen ton aardappelen geproduceerd, een toename met 15,3 % in vergelijking met 2022. Het record van 2017 bedroeg 4,42 miljoen ton.
Die stijging is te verklaren door een toegenomen oppervlakte voor aardappelteelt (+3,2 %). “Dat heeft te maken met de beperkte rendabiliteit van onder meer de graanteelt”, duidt Huyghe. “Verder telt ons land ook zeer performante aardappelverwerkende bedrijven, die vragende partij zijn voor kwaliteitsvolle aardappelen.”
De oppervlakte voor korrelmaïs en zomergranen daalde, maar Statbel merkt daarbij op dat 2022 vanwege de oorlog in Oekraïne een recordjaar was voor zomergranen en maïs. Tarwe blijft nog altijd de belangrijkste graansoort in ons land.