Startpagina Actueel

Middenveldorganisaties pleiten bij Ducarme voor duurzaam voedselsysteem

De beweging van middenveldorganisaties Voedsel Anders pleit in een open brief aan minister van landbouw Denis Ducarme (MR) voor een duurzaam voedselsysteem, waar zowel boer als leefmilieu beter van moeten worden.

Leestijd : 2 min

Aanleiding is de Europese landbouwraad op 11 en 12 december, waarop landbouwministers van alle lidstaten debatteren over de toekomst van het Europees landbouwbeleid.

De Europese Commissie kwam op 29 november naar buiten met een voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat voorstel stelde teleur omdat duidelijke en meetbare Europese doelen ontbreken en de Commissie blijft vasthouden aan het oude systeem van de rechtstreekse inkomenssteun. "Als gevolg van dat systeem gaat 80 procent van de subsidies naar slechts 20 procent van de boeren. Maar een stimulans om duurzaam te boeren ontbreekt", aldus de middenveldorganisaties. "Bovendien gaat de 'race to the bottom', die in Vlaanderen 4 boeren per week doet stoppen, onverminderd door."

De huidige GLB is dan ook dringend aan een radicale ommezwaai toe. "Het Europees landbouwbeleid zit vandaag vol systeemfouten die ten koste gaan van boer en natuur", zegt Freek Verdonckt van Natuurpunt. "Die fouten krijg je er alleen uit met een radicale hervorming en een herverdeling van de subsidies. Boeren moeten weer een eerlijk inkomen krijgen om binnen de ecologische grenzen van onze leefomgeving gezond voedsel te kunnen produceren. Wij vragen dat België een voortrekkersrol op zich neemt in het Europese debat."

De ondertekenaars van de brief vragen om directe betalingen uit te faseren en te vervangen door resultaatgerichte beloningen voor boeren die naast voedsel consequent bijdragen aan leefmilieu en maatschappij. "Op die manier geeft het GLB een duidelijke economische stimulans aan toekomstgerichte boeren die de landbouwgemeenschap en het platteland opnieuw veerkrachtig maken", klinkt het. "Het GLB moet er daarnaast ook voor zorgen dat boeren opnieuw een leefbaar inkomen kunnen halen uit hun productie."

Voedsel Anders is een beweging waarin ruim 20 Vlaamse organisaties samenwerken rond het thema duurzame landbouw en voeding. Onder meer Natuurpunt, Oxfam Solidariteit, Bond Beter Leefmilieu, Wervel, Vredeseilanden/Rikolto, Greenpeace, Broederlijk Delen, Velt, Oxfam Wereldwinkels, Bioforum en West-Vlaamse Milieufederatie.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken