Brussels Stephex Masters: eerste afspraak na de Olympische Spelen
De tiende editie van de Brussels Stephex Masters was dé niet te missen afspraak van woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september. Voor het eerst waren de gloednieuwe Rolex Series er aan zet. Er was echter meer dan dat … het was meteen de eerste afspraak van heel wat Olympiërs na de Spelen in Parijs!

In 2014 zagen de Brussels Stephex Masters het daglicht onder impuls van Stephan Conter. Het event verwierf ondertussen wereldfaam en staat met stip genoteerd op menig agenda, van topruiter tot geboeide toeschouwer. De lat werd steeds hoger gelegd en ondertussen trekken de Brussels Stephex Masters ruim 200 ruiters uit 40 verschillende landen aan, meer dan 700 paarden en dik 40.000 bezoekers. Ook het prestigieuze horlogemerk Rolex liet dit niet aan zich voorbijgaan en aarzelde niet om dit jaar het event toe te voegen aan de al even prestigieuze Rolex Series.
“De beste graspiste ter wereld”
Dit jaar haalden de Brussels Stephex Masters niet alleen de media door de inmiddels opgebouwde ervaring, de ‘zegen’ van Rolex en het verdiende succes, maar eveneens door de graspiste van de arena. Het is ondertussen een vaststaand feit dat de meeste jumpingruiters een grasbodem verkiezen boven de traditionele zandbodem. Het is ook eerder zeldzaam – al willen ze op CHIO Aachen ook niets anders – dat een springparcours kan bogen op een degelijke grasbodem. Dat komt veelal omdat de afhankelijkheid van de weersomstandigheden een toonaangevende rol speelt in het onderhoud en de betrouwbaarheid van het parcours. Wie paarden en weiland heeft, weet daar alles van.
De bodem van een springparcours moet niet alleen bestand zijn tegen overmatige regenval, maar ook tegen een uitzonderlijk hoog aantal galopsprongen per dag en dit gedurende meerdere dagen. Sinds 2022 worden de Brussels Stephex Masters gesprongen op een grasbodem. Het jaar 2023 was de ultieme test, met een week lang regen en stormweer. Toch ging de competitie door en hield de bodem stand. Het gras is ondertussen sterk geworteld in de zandbodem, die bovendien beschikt over een geavanceerd drainagesysteem. Dit is het resultaat van talrijke maaibeurten op het geschikte moment, deskundig bemesten en zorgen voor voldoende zuurstof in de bodem. Dat is een hele klus, die ieder jaar bijgeschaafd en geoptimaliseerd wordt. De Brussels Stephex Masters zijn ondertussen de enige 5* in België die gesprongen wordt op gras!
De Rolex Series
Dat de Rolex Series welkom waren in Wolvertem hoeft geen verder betoog, gezien de series de meest bekende jumpingevenementen ter wereld groeperen. Dit in een circuit dat enkele maanden geleden startte in Rome, gevolgd door La Baule (FR), Dinard (FR) en het Ierse Dublin. De Brussels Stephex Masters, met als hoogtepunt de Rolex Grand Prix, kregen in 2021 met Jessica Springsteen, in 2022 met Peder Fredricson en vorig jaar met Ben Maher, telkens een Olympiër als winnaar. Ook dit jaar keken velen uit naar de Olympische ruiters, die net terugkwamen van Parijs 2024. Buiten een mooie afwisseling van internationale competities voor jonge paarden en beloftevolle ruiters, waren de twee hoogtepunten de Nations Cup en de Rolex Grand Prix.
De Nations Cup
Negen landenteams gingen op vrijdagavond 30 augustus de strijd aan in de meeslepende Henders & Hazel Nations Cup. De concurrentie was indrukwekkend, gezien heel wat Olympische medaillewinnaars aan de start kwamen. Elk land beschikte over 4 combinaties. Voor België waren dat Niels Bruynseels met Origi van de Vosberg (BWP – Echo van ’t Spieveld x Clinton x Voltaire), Pieter Devos met Casual DV Z (Zangersheide – Cornet Obolensky x Cicero Van Paemel Z x Skippy II), Olivier Philippaerts en H&M Miro (BWP – Diamant de Semilly x Kannan x Fleuri du Manoir) en Wilm Vermeir met IQ van ’t Steentje (BWP – Toulon x Kannan x Porche de Bornival). Uiteindelijk pakte Team Belgium de tweede plaats van het podium. De zege ging naar het Zwitserse team, dankzij 2 foutloze ritten van Steve Guerdat en Martin Fuchs. Team Nederland werd derde in deze Nations Cup.
De Rolex Grand Prix
Als afsluiter van de Brussels Stephex Masters kon je op zondagnamiddag 1 september niet om de Rolex Grand Prix heen. Argentijnse ruiters zijn een beetje outsiders op GP-niveau in de springsport. Het was José Maria Larocca met Finn Lente (KWPN – Gaillard de la Pomme x Colandro) die zorgde voor een kentering door als eerste Argentijn in 50 jaar een 5* Grand Prix op zijn naam te zetten. Vorig jaar werd de ruiter hier tweede, na Ben Maher. Dit zou niet gebeuren in 2024, had de man beslist. Hij klopte dan ook zijn – naar eigen zeggen - 2 idolen: Steve Guerdat met Dynamix de Belheme (SF – Snaike de Blondel x Cornet Obolensky), die tweede werd, en Peder Fredricson met Alcapone des Carmille (SF – Diamant de Semilly x Heartbreaker).
De beste Belgische prestatie in deze Rolex Grand Prix danken we aan Koen Vereecke met Kasanova de la Pomme (BWP – Bamako de Muze x Malito de Rêve x Nabab de Rêve). Emilie Conter maakte eveneens deel uit van de top 10 van deze Rolex Grand Prix, met de fijn springende Portobella van de Fruitkorf (BWP – Bamako de Muze x Nabab de Rêve x Filius). De nakomelingen van Bamako blijken eens te meer vaste waarden voor de 5*.
Alle resultaten voor alle reeksen kan je inkijken op https://stephexevents.com/brussel-stephex-