Startpagina Paarden

Verwacht het verwachte

De organisatie van Jumping Mechelen – de Memorial Eric Wauters – lost ieder jaar opnieuw alle verwachtingen in van iedereen die het event bezoekt. Voor de paardenliefhebber is een gps totaal overbodig tussen Kerst en Nieuwjaar. De automatische piloot staat immers op Mechelen, voor vijf dagen, als opwarmer voor de rest van de winter. En wat voor een opwarmer!

Leestijd : 3 min

V oor de 37e maal wordt de hoogmis van de paardensport dus gevierd op Jumping Mechelen. Een hoogmis die vijf dagen duurt, bulkend van verwachte en onverwachte weliswaar ‘paardige’ wendingen. Deze zorgvuldig uitgekiende en gedoseerde mix van traditie en vernieuwing blijft de kracht van dit uniek evenement in België. Drie wereldbekers inbegrepen!

Uniek in België

De drie wereldbekerkwalificaties maken van Jumping Mechelen een unieke beleving en zijn absoluut een omweg waard. Maar er is meer, er is immers paardenplezier voor iedereen. Het groot aantal 2* internationale en nationale jumpingproeven- en finales zorgt dat iedereen zich opwarmen kan in de Nekkerhal. Tal van mensen wachten immers met ongeduld op de finale LRV- en VLP-proeven. Ook liefhebbers die de begane grond verkiezen boven het zadel, kijken uit naar dit ‘Feest voor heer en boer.’

Voor de fokkers bijvoorbeeld is Jumping Mechelen uniek. Met de zeer verwachte finale vrijspringen voor de tweejarigen bijvoorbeeld, de Darco Cup van Landbouwleven en als klapstuk de talrijke proeven voor goedgekeurde hengsten. Voor de tweede maal op rij zorgt Zangersheide dat deze fokkerijrubrieken topmomenten worden.

Dit jaar gaat Jumping Mechelen van start op dinsdag met de onovertroffen Kids Day. Het wordt een dag die volledig in het teken staat van het jonge paardenvolkje met o.a. Katarina van “The Voice Kids”, de Pony Knock Out, de Kerstman, de Sea Cost Mini Steeple, alsook demo’s en shows bij de vleet. De FEI Ponies Jumping Trophy wordt de afsluiter in de grote piste, waar het avondprogramma vervolgens de sterren van 2017 laat schitteren. Dit met tal van awards, met voorop natuurlijk het Landbouwleven Paard van het Jaar, Equitime en VLP die worden uitgereikt met aangescherpte spotlights.

In piste B worden de hele dag finales gesprongen voor jongeren overdag, voor seniors vanaf 18 u.

Zangersheide als kloppend hart

Stoeterij Zangersheide zorgt alweer voor een boeiend programma op woensdag. Vanaf 9 u in piste B wordt de finale vrijspringen voor tweejarigen opgediend. De jonge hengsten worden verwacht in piste A voor een avondprogramma met springproeven voor zes- en zevenjarige hengsten. Klapstuk wordt de Léon Melchior Open Sires of the World Zangersheide, voor hengsten van acht jaar en ouder. De Landrover Masters zorgen daarna voor en afsluiter van deze rijk gevulde dag in de hoofdpiste.

Na de finale vrijspringen worden in piste B ruiters en paarden verwacht voor springproeven over 1m30 en 1m40. Ook dressuur komt er aan bod met de finales van de Cavalor Cup en Elite VLP/LEWB.

Dressuur op woensdag en donderdag

De organisatie van Jumping Mechelen blijft de dressuursport een warm hart toedragen met diverse wedstrijden op hoog niveau.

Op woensdag en donderdag blijven de dressuurliefhebbers niet op hun honger zitten, met een programma dat hun verwachtingen zeker inlost. De St. Georges wordt gereden op woensdagmorgen vanaf 8 uur in de hoofdpiste, gevolgd door de Grand Prix in twee delen. Het BWP dressuurkader zorgt voor een gepaste afsluiter. Op donderdag kan men er de Intermédiaire I volgen alsook de Freestyles Intermédiaire I en Kür.

Hoofdmoten van de donderdagavond op piste A zijn de prijs KBC en de Six Bars Flandria Rent.

Piste B ontvangt alweer tal van springproeven gaande van 1.10 m over 1.30 m tot 1.40 m en sluit af met het tweede deel van het Interprovinciaal Belgisch Kampioenschap.

De drie wereldbekers

De allereerste wereldbekerkwalificatie in Mechelen dit jaar wordt de Voltige, met een eerste ronde op woensdag en de tweede op donderdag in piste A.

De warm-up van de FEI World Cup Mennen staat gepland op vrijdag einde namiddag. Hij wordt vooraf gegaan door de Queens Cup. De Grand Prix Sport Vlaanderen sluit het vrijdagprogramma af op de hoofdpiste.

Aftrap van de allerlaatste (zater)dag van deze 37e editie wordt de Landbouwleven Darco Cup. De Longines FEI Worldcup Jumping wordt de afsluiter van deze laatste namiddag om plaats te maken voor de FEI World Cup Mennen in het avondprogramma. Men verwacht er niet alleen de beste menners ter wereld, maar ook hun hartelijk publiek, als allerlaatste afspraak van deze Memorial Eric Wauters 2017.

PP Foto’s: Dirk Caremans

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken