Belgische springpaarden zijn wereldtop!

Grégory Wathelet wordt verwacht in Mechelen om zich te laten gelden zoals we dan van hem gewend zijn.
Grégory Wathelet wordt verwacht in Mechelen om zich te laten gelden zoals we dan van hem gewend zijn. - Dirk Caremans

Dat er gesprongen zal worden op Jumping Mechelen tussen Kerst en Nieuwjaar staat als een huis. In de kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker natuurlijk, maar ook in tal van andere competities waar het talent ‘made in Belgium’ zich met brio zal verdedigen. Ons land blijft zich in de discipline bevestigen op wereldvlak. België is een kleine gekartelde vlek op de wereldkaart waar uitstekende springpaarden worden geproduceerd en waar steeds talent sluimert. Landbouwleven benadrukt hier enkele sterke punten, die onze fokkerij en het talent van onze ruiters en hun paarden lieten schitteren … waar ook ter wereld.

België schittert meer dan ooit

‘Hippisch België’ is klein maar voorbeeldiger dan ooit. Vooreerst is er onze unieke sportpaardenfokkerij, gebaseerd op de keuzes, de ervaring, de investeringen en het werk van de fokkers. We kunnen dit eigenlijk niet genoeg herhalen! Fokkers die bovendien kunnen rekenen op drie van de beste stamboeken ter wereld, die staan voor een bewonderenswaardig werk, degelijk verankerd in het verleden maar volledig toegespitst op de toekomst.

Helemaal bovenaan, als beste springpaardenstamboek ter wereld staat BWP; Studbook SBS staat te boek als derde beste stamboek en de top 5 wordt afgesloten door Zangersheide. Bij deze stamboeken werden de beste springpaarden van het moment geboren: Halifax van het Kluizebos (BWP – Hearbreaker x Fétiche du Pas), beste springpaard ter wereld momenteel, HH Azur Gardens’s Horses (SBS – Thunder vd Zuuthoeve x Sir Lui vd Zuuthoeve (zesde) en Don VHP Z (Z- Diamant de Semilly x Voltaire) (derde). De genetica van deze toppers is een zeer gerespecteerd patrimonium op zich en gegeerd, zeer gegeerd wereldwijd.

Door en door getalenteerde Belgische paarden

De drie geciteerde bollebozen in hun vak, alsook zeven andere topprestatiepaarden op wereldvlak, vormen samen de lijst genomineerden voor de prestigieuze titel ‘Landbouwleven Paard van het jaar 2017.’ Deze ‘Game of Thrones’ blijkt moeilijker dan ooit en we kijken dan ook uit naar de ontknoping, voluit geserveerd tijdens het avondprogramma van de eerste dag op Jumping Mechelen.

Belgische paarden zijn wereldtop. Iemand die daar ten stelligste van overtuigd is, is Daniël Deusser, steeds stevig aan zet met Cornet. (We verwijzen hierbij naar de hengst Cornet Obolensky, in een vroeger leven Windows van ’t Costersveld (BWP – Clinton x Heartbreaker).

En dat Cornet-bloed het goed doet in Mechelen weten we ondertussen.

De BWP-gefokte Hannah (Dulf van de Bisschop x Kashmir vh Schuttershof) sprong Steve Guerdat naar de zege op de kwalificatie in Stuttgart. Nog in Stuttgart werd Christian Ahlmann derde met Epleaser van ’t Heike (BWP – For Pleasure x Nabab de Rêve). En wie Kevin Staut aan het werk zag met For Joy van ’t Zorgvliet (BWP – For Pleasure x Heartbreaker), weet dat dit een supersnel duo is dat accuraat te werk gaat.

De helden van toen

Wie dit jaar naar Jumping Mechelen komt om zijn België-gevoel te voeden wordt meer dan ooit in de watten gelegd. Bijkomend met de gloednieuwe Belgian Stars Masters, een proef voor onze ‘oude glories’, die gaan voor onvergetelijke momenten in de hoofdpiste.

Helemaal bovenaan de affiche vinden we Ludo Philippaerts, favoriet van het Mechelse publiek en winnaar van twee wereldbekers. Marc Van Dyck, onvergetelijk in de Six Bars zal niet op het appel ontbreken. Ook Rudi Helsen, winnaar van de wereldbeker in 1999 en de Belgische kampioenen Johan Lenssens en Kristof Cleeren tekenen present. Michel Blaton en Joris Meulemans gaan er ook aan de slag. U kent ze vandaag als paardenhandelaars: Stephan Conter en Axel Verlooy, alsook coach Gilbert De Roock. En vergeten we Jean De Grande niet, de man voor wie geen muur te hoog was in de puissance.

De helden van vandaag

Een van de mooiste hippische successen van 2017 voor ons land was de derde plaats voor de Belgische ploeg in de Longines FEI Nations Cup in Barcelona. Grégory Wathelet droeg daar ruimschoots toe bij. De man wordt dus verwacht in Mechelen om zich te laten gelden zoals we dan van hem gewend zijn. In Barcelona was hij een van de slechts vier ruiters die foutloos bleven tijdens de twee parcoursen van de wedstrijd. Hij kon daarvoor rekenen op de merrie Corée de Hus (Cornet Obolensky x Liberty Life). Individueel dan weer, won de combinatie enkele maanden eerder de Grote Prijs van Aken.

Ook Jérôme Guéry zorgde mee voor brons in Barcelona met Grand Cru van de Rozenberg (BWP – Malito de Rêve x Heartbreaker), net als Pieter Devos en Niels Bruynseels, die nu goed bezig zijn in de Longines FEI Worldcup Jumping (zie kader).

Maar er was nog meer. Voor het winnende Nederlandse team van deze Nations Cup sprongen twee Belgische paarden: VDL Glasgow van het Merelsnest (BWP – Nabab de Rêve x Darco) en Don VHP Z (Zangersheide – Diamant de Semilly x Voltaire). Het is maar dat u het weet!

U kan er niet omheen: helden van toen en van vandaag zullen de springsport uit haar voegen laten barsten in Mechelen. Kom sport en fokkerij dus vieren en beleven op Jumping Mechelen. U wordt er verwacht!

PP

Meest recent

Meest recent