Startpagina Paarden

Vreugdetaferelen op nationale prijskamp Belgisch Trekpaard

Op de 123ste nationale prijskamp waren 126 trekpaarden present om te strijden voor de ereplaatsen in de reeksen en de kampioentitels.

Leestijd : 4 min

V erschillende fokkers beslisten om niet naar de nationale te komen omwille van een recente maatregel dat merries pas vanaf zeven jaar en hengsten pas vanaf zes jaar mogen deelnemen aan het kampioenschap. Het niet mogen deelnemen met paarden vanaf vier jaar was voor enkele grote stallen niet verteerbaar. Ze hebben dan maar hun kat gestuurd. Met deze maatregel hoopt het bestuur dat de nationale het uithangbord van het ras zal zijn en dat het zo de selectie naar harde en duurzame paarden zal bevorderen: paarden met een hard en zuiver beenwerk.

Loten van drie merries

Het namiddagprogramma opende met zeven loten van drie merries van dezelfde eigenaar. Het blauwschimmellot van Danny en Chris De Graeve uit Erpe-Mere stak er met kop en schouders boven uit. Het was een prachtige verschijning. De drie kapitale merries pasten als drie druppels bij elkaar. De gebroeders waren er enkele jaren tussenuit, maar nu zijn ze duidelijk terug. Het opmerkelijke bruinschimmellot van Stal van den Egelenberg van Dirk Sterck uit Ninove-Voorde stond op plaats twee, terwijl de bruinschimmels van Stal van de Spoorweg van vader en zoon Maurice en Didier van Hoorebeke uit Evergem op drie eindigden. De overige deelnemers waren Louis Fierens, Van Buggenhout, Vereertbruggen en Zwaenepoel; stuk voor stuk moedige fokkers die alle lof verdienen.

Kweekmerrie

Bianca Van Hazelbeek van Marniq, Elize en Virgini Van Buggenhout uit Aaigem was de enige deelneemster, wat niets afdoet aan haar kwaliteiten als een echte raceuse. In haar gevolg stonden de tweejarige hengst Mirakel en de driejarige l’Espoir van de Parelhoeve, de zesjarige merrie Jeanne-Joyeuse en de achtjarige Harmonie van Hazelbeek. Bianca heeft haar strepen als bijzondere kweekmerrie dubbel en dik verdiend.

Raceur

Voor de tweede keer toonde Mathador van de Bouwhoeve van Rik Swinnen-Van Gelder uit Molenstede-Diest een lot met nakomelingen. Vorige keer presenteerde hij een lot met hoofdzakelijk hengsten, deze keer met zeven knappe dochters. Mathador, kampioen van 2013, heeft uitmuntend gefokt, zowel in de vrouwelijke als de mannelijke lijn. Zijn lot werd gevormd door Kitty van de Route, Orpha van het Hermeshof, Aline van de Route, Melanie van het Voldershof, Floor van de Leemputten, Jana van ’t Bos en Jana van ’t Hengelhof. De negenjarige Mathador heeft zijn stempel al gedrukt op de fokkerij.

Stal De Brabander

Stal Marnix De Brabander uit Evergem heeft met tien trekpaarden voor een schitterend showgedeelte gezorgd met een dressuurproef, pas de deux en de piramide die tot aan het plafond van paleis 1 raakte. Men mag niet vergeten dat deze demonstratie maar mogelijk was dankzij een enthousiaste ploeg van jonge mensen die tijd en energie wil stoppen in de promotie van het trekpaard. Als er met trekpaarden wat te doen is, dan zorgt het team De Brabander voor de nodige show.

Een détail is dat één van de tien paarden rechtstreeks mocht deelnemen aan het kampioenschap, maar de voorkeur werd gegeven aan het optreden onder het zadel.

Kampioenschap merries

Voor elke fokker is de deelname aan het kampioenschap de ultieme bekroning waarnaar jaar na jaar wordt uitgekeken. Omwille van de nieuwe maatregel stonden er geen 18 merries in de ring, maar wel zeven, wat niets afdoet aan hun kwaliteit.

Het waren natuurlijk oudere kandidaten: zevenjarige Leni van Luchteren van Stal Van Doorselaere uit Drongen, achtjarige Gwendoline van de Spoorweg van Maurice en zoon Van Hoorebeke uit Evergem, negenjarige Ariana van ’t Bos van Marc Pollet en Kris BVBA uit Torhout, tienjarige Tessa van Malderen van Dirk Sterck uit Ninove-Voorde, 11-jarige Jutta van ’t Zevekoot van Danny en Chris De Graeve uit Erpe-Mere, 20-jarige Jolanda van de Rattevalle van Nico Smeers uit Borgloon, tienjarige Luna van Luchteren van Stal van Doorselaere uit Drongen, negenjarige Laura van ’t Roetaart van Louis Fierens uit Emblem, 15-jarige Paul van ’t Bos van Petra Verdoodt uit Londerzeel en de zevenjarige Sibelle van het Rijkelhof van Nico Smeers uit Borgloon.

De jury was er vrij vlug uit om drie merries terug te roepen. Uit die drie werd de achtjarige zwarte merrie Sibelle van het Rijkelhof (Harie van het Rijkelhof-Jolanda van de Rattevalle) onder luid gejuich uitgeroepen als nieuwe nationale kampioene 2018.

De vreugde bij de Limburgse familie Smeers was groot en terecht. Sibelle toonde alle kenmerken waarover een kampioenmerrie dient te beschikken: een mooie en strakke lijn, uitstraling, correct en zuiver beenwerk, ruime gangen. Daarbij was het bijzonder dat zij samen met haar moeder, de 20-jarige Jolanda van de Rattevalle, aan het kampioenschap deelnam: de moeder als de oudste merrie en dochter als de nieuwe kampioene. Voeg daarbij Jutta van ’t Zevekoot als reserve en Luna van Luchteren als derde op tal en het feest is compleet.

Kampioenschap hengsten

Net zoals bij de merries waren ook hier zeven kandidaten: zesjarige bruinschimmel Max van Schermershoek van Vlaams-Brabant van Dirk Peeters uit Asse, zevenjarige vos Thynes van ’t Hengelhof van Peter Janssen uit Zutendaal, achtjarige vos Eidur van den Heuvel van Luc Salens uit Erps-Kwerps, 11-jarige bruinschimmel Hepper Dilan van Wim Ceuleers uit Nederokkerzeel, achtjarige bruinschimmel Zaki van ’t Sparrenhof van Catty Baeyens uit Lessines, achtjarige Tim van ’t Bos van Petra Verdoodt uit Londerzeel, zevenjarige Ben van het Tienderbunderhof van Vlaams-Brabant van Kobe Henckens uit Maaseik en de 11-jarige Dorus van de Molenhoeve van Luc Lierman uit Knokke-Heist.

Na de voorstelling geraakte de jury er moeilijk uit om er drie terug te roepen. Ook hier grote vreugde bij de bekendmaking van de kampioen Max van Schermershoek. We zagen pakkende taferelen bij de families Vereertbruggen en Van Buggenhout. Zij hadden dit nog niet meegemaakt. Hun blijdschap kon niet op. Je zou voor minder! Reserve werd Zaki van ’t Sparrenhof en derde op tal Tim van ’t Bos, die zoals vorig jaar bij de drie uitverkorenen eindigde.

B.L.

foto’s: Alfons Maes

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken