Startpagina Veeteelt

Frankrijk vaccineert volop tegen EHD en BTV3

In Frankrijk is de vaccinatiecampagne tegen epizoötische hemorragische ziekte (EHD of MHE in het Frans) gestart. De zone waarin Franse veehouders kunnen vaccineren tegen blauwtong serotype 3 (BTV3) werd begin deze maand uitgebreid tot zowat het volledige grondgebied van Frankrijk.

Leestijd : 3 min

Frankrijk kreeg op 6 augustus een uitzondering om versneld een vaccin te mogen gebruiken tegen EHD. Het land heeft daarop 2 miljoen dosissen besteld, goed voor een bedrag van meer dan 9 miljoen euro. Met deze 2 miljoen vaccins kunnen 1 miljoen runderen gevaccineerd worden.

In de Franse vaccinatiestrategie worden runderen behandeld die ouder zijn dan 12 maanden, in een zone van 50 km rond de besmettingshaarden. De eerste vaccins tegen EHD werden in Frankrijk toegediend op 23 september. De Franse overheid betaalt de vaccins zelf en een deel van de kosten van de dierenartsen die de vaccins toedienen.

EHD rukt sinds september van vorig jaar op in Frankrijk. De ziekte begon aan de grens met Spanje en verspreidde zich via de Westkust tot in Bretagne. Inmiddels zijn meer dan 4.000 besmettingshaarden met EHD vastgesteld in Frankrijk.

Lijkt op blauwtong

De epizoötische hemorragische ziekte lijkt inzake symptomen en verspreiding een beetje op blauwtong. Vooral herten en runderen krijgen de ziekte, maar ook schapen en geiten kunnen deze oplopen zonder dat deze laatsten symptomen vertonen. De ziekte is behalve in Frankrijk ook vastgesteld in Zwitserland, Spanje, Portugal en Italië. In België werd deze ziekte nog niet opgemerkt.

EHD wordt net als blauwtong overgedragen door knutten (knijten). De ziekte veroorzaakt onder andere koorts, kreupelheid en ademhalingsstoornissen. EHD kan dodelijk zijn, maar vaak genezen de dieren dankzij wat extra zorg.

Verspreiding van EHD in Frankrijk. De oranje vlekken zijn besmettingshaarden. De oranje lijn duidt de grens aan van de beschermingszone.
Verspreiding van EHD in Frankrijk. De oranje vlekken zijn besmettingshaarden. De oranje lijn duidt de grens aan van de beschermingszone. - Foto: Frans ministerie van Landbouw

Verspreiding

Eind 2022 werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later ook in Sicilië, Portugal en Spanje. In het najaar van 2023 dook er in Zwitserland een besmetting op. In Frankrijk werd EHD aanvankelijk vooral vastgesteld in het grensgebied met Spanje. Hoewel dieren elkaar in principe niet kunnen besmetten, geldt er in Frankrijk bij elk vastgesteld geval een transportverbod voor vee in een straal van 150 km.

BTV3

Daarnaast komt er een bijkomend steunprogramma voor Franse veehouders die getroffen zijn door EHD. Frankrijk trok vorig jaar al 60 miljoen euro uit voor steun aan veehouders die getroffen waren door EHD en 8 miljoen euro voor Franse veehouders die in 2023 getroffen werden door blauwtong (BTV8).

Frankrijk kampt ook met de uitbraak van het blauwtongvirus. De blauwtongvariant BTV8 is er aanwezig sinds 2015, BTV4 sinds 2017. De variant BTV3, die ook bij ons en in Nederland aanwezig is, werd daar eerder dit jaar vastgesteld. Op 3 oktober waren er in Frankrijk 4.664 besmettingshaarden voor BTV3. Op 12 augustus werd een eerste zone voor vrijwillige vaccinatie aangeduid. Die zone werd stelselmatig uitgebreid en sinds 3 oktober kan er in volledig continentaal Frankrijk vrijwillig gevaccineerd worden.

Frankrijk heeft 11,7 miljoen vaccins besteld. Daarmee kunnen 40% van alle Franse runderen (9,3 miljoen dosissen, met 2 dosissen per rund) en alle schapen (2,4 miljoen dosissen, met 1 per schaap) gevaccineerd worden. Voor BTV3 betaalt Fankrijk de vaccins en een deel van de kosten van de dierenartsen terug. In Frankrijk zijn er voorts vaccins beschikbaar voor de varianten BTV4 en BTV8. De beslissing om daartegen te vaccineren wordt overgelaten aan de betrokken sectoren.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken