Agenda voor inning bijdragen Sanitair Fonds vastgelegd
De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2024 voor. Nieuw is dat sinds dit jaar ook rundveehandelaars bijdrageplichtig zijn aan het Sanitair Fonds.

De FOD Volksgezondheid zal in de komende weken de facturen voor de inning van de verplichte bijdragen van de rundvee-, varkens- en pluimveesector voor het Sanitair Fonds verzenden. Hieronder vind je de agenda voor 2024 en de modaliteiten voor de berekening van het bedrag van de bijdragen.
Agenda 2024
Verzendingdata van de facturen:
- Sector ‘Runderen’: 30 oktober 2024
- Sector ‘Varkens’: 29 november 2024
- Sector ‘Pluimvee’: 29 november 2024
Sector ‘Runderen’
De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:
- het sanitaire risico verbonden aan het beslag;
- het aantal en de leeftijd van de dieren die geboren, gehouden en toegevoegd werden aan het beslag tijdens de referentieperiode.
Nieuw dit jaar is de verplichte bijdrage van veehandelaars aan het Sanitair Fonds en een eenmalige bijdrage ter ondersteuning van het IBR-programma via een verhoging van de inningen voor de categorieën B04, B05 en B06.
De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in Sanitel voor de referentieperiode die loopt van 1 september 2023 tot 31 augustus 2024.
Sector ‘Varkens’
De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:
- de capaciteit van het beslag: aantal fokvarkensplaatsen en aantal vleesvarkensplaatsen;
- het open of gesloten karakter (een 1-1 relatie wordt beschouwd als een gesloten karakter) van deze plaatsen.
De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in Sanitel voor de referentieperiode die loopt van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024.
Sector ‘Pluimvee’
In 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop de verplichte bijdragen voor de pluimveesector worden berekend, waaronder de verdubbeling van het factuurbedrag en het einde van de vrijwillige bijdrage voor de productietypes biologisch, scharrel, vrije uitloop... Meer informatie vind je hier.
Stopzetting activiteit
In geval van stopzetting van de activiteit vestigt de FOD VVVL de aandacht van de veehouders op het belang om hun situatie bij DGZ te regulariseren vóór de datum van facturering voor de sector pluimvee en vóór het einde van de bovengenoemde referentieperiode voor de sectoren runderen en varkens.
Niet-betaling of gedeeltelijke betaling
De FOD VVVL herinnert aan de procedures die worden toegepast in geval van niet-betaling of gedeeltelijke betaling van de factuur. Wanneer een eerste herinnering wordt verstuurd, worden de kosten vastgesteld op 50 euro bovenop het bedrag van de factuur. Als er een tweede herinnering moet worden verstuurd, wordt het factuurbedrag met 20% verhoogd, met een minimum van 50 euro.
Heb je de factuur niet ontvangen, dan moet je een duplicaat bij de FOD VVVL aanvragen.
De FOD VVVL vestigt ook de aandacht van de operatoren op het belang om de registratie van hun bedrijfssituatie actueel te houden bij de erkende verenigingen (DGZ en Arsia), vermits de facturering op deze gegevens gebaseerd is. De operator is verantwoordelijk voor de correctheid en het actueel houden van de gegevens in de Sanitel-database (bijvoorbeeld: capaciteit, financieel verantwoordelijke …).
Indienen van bezwaarschriften
Bij betwisting van de factuur kan je een bezwaarschrift indienen bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu binnen de 30 dagen na de datum van die factuur (de datum op de poststempel wordt in aanmerking genomen). Dit kan schriftelijk (post) of via e-mail.
De termijn van 30 dagen voor het indienen van een bezwaarschrift wordt strikt gehandhaafd om een snelle afhandeling van de dossiers te garanderen.
Bijkomende informatie vind je op de website van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu of via het Callcenter van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: 02/524.90.95 (bereikbaar elke werkdag van 8 tot 13 uur).
Ook rundveehandelaars bijdrageplichtig
Sinds 2024 zijn ook veehandelaars bijdrageplichtig aan het Sanitair Fonds, deelfonds runderen. Zoals ook van toepassing in de pluimveesector moet elke schakel in de keten zijn bijdrage leveren. Door bij te dragen aan het Fonds draag je bij aan de ondersteuning van de epidemiologische bewaking, de financiering van dierziektebestrijdingsprogramma’s en het faciliteren van onderzoek met als doel de verbetering van de dierengezondheid. Een gezonde veestapel resulteert in een beter imago voor de sector, een groter consumentenvertrouwen in producten van dierlijke oorsprong en komt dus ook jou als veehandelaar ten goede.
De factuur voor de verplichte bijdragen 2024 wordt op 8 november verstuurd. Het exacte bedrag van de bijdrage vind je hier. Informatie over betaalmethoden vind je op de factuur. Vragen kan je mailen naar fonds.runderen@health.fgov.be. Meer informatie over het Sanitair Fonds vind je hier.