Afwegen of wachten om maïs te hakselen nog loont
Op 17 oktober werden er op 4 locaties nog stalen van de maïs genomen. Uitgezonderd van de locatie in Poperinge laten de overige locaties drogestofpercentages van meer dan 30% zien. Op de locatie in Geel zijn alle vroegheidsgroepen voldoende rijp om te oogsten. Op de andere locaties is het op het randje.

In de praktijk blijken er grote verschillen te zijn tussen percelen en regio’s. Het is dus aangewezen om de percelen goed op te volgen en af te wegen of wachten op een hoger drogestofpercentage loont. Door de grote verschillen vraag het inkuilen ook de nodige aandacht. Op de website van LCV kan u enkele tips vinden in verband met het inkuilen.
Aangezien op de meeste locaties de maïs geoogst is, of kortelings geoogst wordt, is dit het laatste bericht over de afrijping van de maïs van 2024. Het was geen gemakkelijk jaar. Reeds van bij de zaai was het wikken en wegen, wat zich verder doorzette naar de oogstperiode.
Maïs die tijdig werd gezaaid, tot circa 15 mei volgde een klassiek afrijpingspatroon. Bij de latere zaaidata was er eerder sprake van een trage, of soms zelfs geen evolutie.
We wensen u succesvolle oogst en kwaliteitsvolle kuil. Volgend jaar hopelijk een normaler jaar en kan u weer op ons rekenen!