Startpagina Paarden

Wereldbekermanche in London met flink uitgedunde barrage

Wie de Londense manche van de Longines FEI Wereldbeker Jumping volgde moest lang wachten op de eerste foutloze doortocht. Het tij keerde toen twee merries en een BWP’er zich naar het podium klauwden.

Leestijd : 2 min

De wereldbekermanche in Londen Olympia was een lange aaneenschakeling van veelal vallende balken in een ‘tricky’ parcours, om het met de woorden van de meeste Engelse ruiters te zeggen na het afsluiten van hun eerste ronde. Een trukendoos van techniciteit jawel, waar grootmeesters faalden, o.a. de Duitse ruiters Daniël Deusser, Christian Ahlmann en Marcus Ehning, Bertram Allen (IRL), Kevin Staut (FRA), William Withaker, Harrie Smolders, Simon Delestre, Laura Kraut, Steve Guerdat, Michael Withaker, maar ook onze tenoren Olivier Philippaerts, François Mathy Jr. en Wilm Vermeir.

En toen keerde het tij

Het tij keerde met Europees kampioen Peder Fredricson. Met H&M Christian K (KWPN – Namelus x Calvados) zette de reus van een ruiter het eerste foutloze parcours neer.

Even later vervoegden Edwina Tops-Alexander met Inca Boy van ’t Vianahof (BWP – Diamant de Semilly x Cash) hem, vrij snel gevolgd door Scott Brash, die voor de gelegenheid Ursula XII (Ahorn x Papageno) zadelde. De Fransman Julien Epaillard en Toupie de la Roque (SF – Kannan x Nabab de Rêve) zorgden dat ze met vier de strijd aangingen voor het podium.

Uitgedunde barrage

Fredricson en Christian K gingen als eerste van start in de barrage. Gecontroleerd en foutloos werkten ze die af in 41.34 sec. Tops-Alexander en Inca Boy maakten er moeiteloos 41.05 van, tot groot jolijt van Scott Brash die er brood in zag. De Brit zette Olympia op stelten met zijn supersnelle rit, goed voor 37.34 en een voorsmaakje van een zege voor eigen publiek met zijn 16- jarige Ursula XII.

Hield iemand rekening met de Fransman Julien Epaillard? Kon iemand voorspellen dat hij zo snel kon uitpakken met zijn hyper getalenteerde Toupie de la Roque, die zich met de gratie van een katachtige naar de snelste barrage van de dag klauwde? Niet voor niets deed de merrie ons trouwens denken aan de legendarische Ratina Z. De Franse combinatie sprong met een ongekende verve naar 36.91 sec en won deze wereldbekermanche, voor Scott Brash en Edwina Tops-Alexander. De Australische amazone was na afloop enthousiast over de aanpak van haar pas 9- jarige Inca Boy, meteen het jongste paard van de Top 10.

De volgende afspraak van de Longines FEI World Cup Jumping is Jumping Mechelen. Op zaterdag 30 december. U komt toch ook?

PP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken