Startpagina Granen

Koolzaad gaat (meestal) goed de winter in

Ook dit jaar houdt het Praktijkpunt Landbouw de vinger aan het pols wat koolzaad betreft via de opvolging van percelen en de koolzaadberichten die eruit voortkomen.

Leestijd : 2 min

Het totale areaal winterkoolzaad in Vlaanderen kende volgens de recentste perceelsaangifte een lichte terugval van 6% naar 885 ha in 2024. Het gros daarvan, zo’n 70%, stond in Vlaams-Brabant. Tegen de Vlaamse trend in steeg de oppervlakte winterkoolzaad in Vlaams-Brabant met 16% in 2024 tegenover 2023.

In Herent is begin september in goede omstandigheden een bemestingsproef koolzaad de grond in- gegaan. Zowel de koolzaadveldjes mét als zonder onderzaai staan er in deze zachte najaarstemperaturen goed bij. Op de meeste percelen kon begin september in relatief goede omstandigheden gezaaid worden. Slechts in een kleine minderheid van de gevallen had men de pech dat kort na de zaai een flinke plensbui resulteerde in een slechte opkomst.

Aandacht voor slakken

Jong koolzaad kan onder druk komen te staan als het sneller wordt opgegeten dan het kan groeien. In een nat jaar zoals dit is het belangrijk om aandacht te hebben voor slakken. De gebruikelijke praktijk is om na de zaai de perceelsranden te behandelen met slakkenkorrels als er slakkenschade wordt verwacht. Op het perceel van het Praktijkpunt Landbouw werd gestrooid, waardoor er enkel aan de randen lichte schade te zien is.

Ondanks de relatief warme herfst blijft de schade door aardvlooien beperkt. Standaard is het zaaizaad ontsmet met flupyradifuron (Buteo Start) of cyantraniliprole (Lumiposa). Op de percelen in de regio rond het Praktijkpunt Landbouw in Herent is er tot op heden geen reden om in te grijpen, en is de zaadontsmetting voldoende om de schade beperkt te houden.

Opletten voor aardvlooien

Het grootschalige gebruik van pyrethroïden tegen aardvlooien in naopkomst in Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat de populaties daar resistent geworden zijn aan de toegelaten middelen. Daar adviseert men om pas in te grijpen wanneer bij 8 op de 10 planten minstens 25% van het bladoppervlakte is opgegeten. Op die manier kan de verdere opgang en verspreiding van de resistente populaties maximaal worden tegengehouden. Let ook op: de aardvlooien moeten van het blad eten om gedood te worden door dit type insecticiden. Koolzaad kan zich fenomenaal goed herstellen van die vraatschade, als de schade beperkt blijft natuurlijk.

Mathijs Hast (Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant)

Lees ook in Granen

Bladseptoria en dwergvergelingsvirus gezien in graanvelden

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners doet dit jaar terug waarnemingen in graanvelden. Hun meest recente waarnemingen vonden plaats op 7 en 8 april. De vaststelling is dat bladseptoria verspreid voorkomt, maar de tarwe er gezond bijstaat.
Meer artikelen bekijken