Startpagina Paarden

Hengstenkeuring miniatuurpaarden

Traditiegetrouw was er tijdens Agribex de hengstenkeuring van het stamboek BMP (Belgisch Stamboek van het Miniatuurpaard). Door de gekende reden - het scheren van de paardjes tijdens de winter - waren er maar 19 deelnemers, die in totaal 28 hengsten aanboden.

Leestijd : 2 min

Voor de showreeksen waren er meer deelnemers dan in de vorige editie (17 hengsten), maar de leden die in 2016 willen fokken met hun hengst waren wel verplicht om te komen.

Er waren elf te keuren hengsten van negen verschillende eigenaars, ditmaal allemaal uit België. Uit de hengsten die hun respectievelijke reeksen wonnen, werden er zes kampioenen gekozen.

Kampioenen

Hermes Achilles DCK van Kilian Decroix uit Geluwe, een echt beloftevol paardje, werd juniorkampioen kleine maat.

Golden Cookie van Ilse Rombaut uit Wetteren werd juniorkampioen grote maat. Het is een hengst die op shows al veel bewezen heeft en getraind wordt door Angie Ottoy. Hij wordt goed verzorgd en onderhouden en wordt ongetwijfeld één van de toppers voor de volgende jaren.

Lovers Chico van ‘t Rozenhof van Ollevier Heidi uit Geluwe werd seniorkampioen kleine maat. Lovers Chico stond vorig jaar te koop maar de eigenaar heeft zich bedacht. Hij was de beste hengst van de keuring.

ERL Bucks Double down van Kilian Decroix uit Geluwe werd seniorkampioen grote maat: een heel goed paard - afkomstig van topfokker Dirk De Baets - en al vele prijzen gewonnen.

Lovers Chico van ’t Rozenhof van Heidi Ollevier werd eveneens BMP-kampioen kleine maat, Bucks Heartbreaker van ’t Rozenhof van Dirk De Baets uit Ursel werd BMP-kampioen grote maat. Uit deze zes kampioenen werd tenslotte de dagkampioen verkozen. Na lang beraad werd de titel toegekend aan Lovers Chico van ’t Rozenhof van Kilian Decroix uit Geluwe.

Toekomst

En hoe kijkt voorzitter Patrick Ottoy naar de toekomst? “Wij gaan een ongelooflijk moeilijk jaar tegemoet. Er worden ons vanuit Europa nieuwe wetten opgelegd waardoor de kleine stamboeken, zoals wij, het heel moeilijk zullen krijgen. Tot nu toe konden bijvoorbeeld hengsten die afgekeurd werden geen dekboek krijgen maar vanaf 1 oktober 2018 moeten producten van afgekeurde hengsten toch een attest krijgen. Dat verandert zomaar. Als het zo doorgaat zijn er in de toekomst geen hengstenkeuringen meer nodig. Ik heb de indruk dat men van overheidswege kleine stamboeken wil liquideren.”

B.L.

foto’s: Alfons Maes

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken