Startpagina Paarden

Vrijspringen Jumping Mechelen

Ze zijn er helemaal klaar voor en wij ook. Zangersheide brengt voor het tweede jaar op rij de immer druk bevolkte finale vrijspringen voor tweejarige paarden op Jumping Mechelen.

Leestijd : 4 min

Uit een smeltkroes van talent werden op 10 december in het Lierse Azelhof 25 vrouwelijke en 25 mannelijke jonge springtalenten geselecteerd. Kort en bondig: De 50 beste springers van hun jaargang worden verwacht in de Nekkerhal.

Mooi palet met veel talent

De geselecteerden voor de Mechelse finale komen uit een mooi palet afstammingen en een grote diversiteit aan stamboeken. De grootste afvaardiging is voor BWP, met 14 vrouwelijke en 12 mannelijke tweejarigen.

Zangersheide selecteerde zich met zes merries en negen mannelijke deelnemers. SBS profileerde zich met vier mannelijke en één vrouwelijke deelname, dit alles afgerond door vier paarden met Holstein – papier bij de vrouwelijke deelnemers. De finale winnen in Mechelen is op jonge leeftijd gewoon de galerij der groten vervoegen.

De wedstrijd vrijspringen zorgt voor paard, fokker en/of eigenaar en publiek telkens weer voor de nodige sidder en beef momenten, vooraf gegaan door frenetieke activiteiten. De deur van de toekomst staat nadien niet langer op een kier. Ze kreeg een duw … in de goede of in de minder goede richting.

Happy van de Gulden

De Holsteinmerrie Happy van de Gulden (Casall Ask x Donna Bella v. Cormint) van fokker/eigenaar E. Heymans was oppermachtig bij de merries. De Vigo d’Arsouilles, dochter Poppemieke JW vd Moerhoeve (BWP) uit de merrie Madameke van Diamant de Semilly van fokkers/eigenaars J. Wuytack & De Moerhoeve, werd tweede, voor Las Vegas Cityhorse Z (L’Arc de Triomphe x Radisson) van fokker/eigenaar Cityhorse was een derde plaats weggelegd.

Wereldkampioen Vigo d’Arsouilles tekende nog voor een getalenteerde dochter zijnde Vitamine du Dieu d’Arras. Ook Denzel vh Meulenhof stuurt twee dochters naar de finale.

I’m Moerhoeve’s Star zet dan weer de fokkerij van Eric en Frederik Dekens op de kaart. Dit ook met twee dochters die in Mechelen aan de start komen. Parise Van den Dael heeft een dochter van For Passion d’Ive Z als moeder. Bij Pienaki Van den Dael is dat niemand minder dan de leverancier van de Darco Cup winnaars in 2015 en tweede in 2016, Eros Platière.

Ook de overige merries die naar de finale mogen en die afstammen van Armitage, Cabrio, Scendro, Elvis Ter Putten, Emerald van ’t Ruytershof, For Pleasure, Eldorado van de Zeshoek, Quint vh Maarlo Z, Gimini xx, Toulon, Kentucky ter Doorn, Doré van ’t Zorgvliet, de Z- kleppers Levisto en Cavalo, Comme il Faut, Sandro Boy en Bleu Diamond van ’t Ruytershof, bewijzen dat goed bloed de leugen blijft haten.

Jones du Châpitre

De man schrijft zijn eigen hoofdstuk, zoveel is zeker. Jones du Châpitre (SBS – Boyfriend du Seigneur x Ugano Sitte) is van Henegouwse goeden huize en sprong zich op 11 november naar de derde plaats in Stal Vanderhasselt op de Belgian Free Jump Tour powered by Horseman. Nu won hij ook nog de halve finale in Lier, ticket naar de finale in de Nekkerhal.

Jones du Châpitre is verre van het eerste product dat de fokkerij du Seigneur alom tegenwoordig maakt in Mechelen dit jaar. De topspringer werd gefokt door E. Gosselain en P. VandeWalle.

Tweede op deze selectie werd Pop Star van de Schelpenhoeve (BWP – Diamant de Semilly x Butterfly vd Bunte v. Narcos II) van fokker/eigenaar S. Brahimi. Palermo 28 (BWP – Scendix x Candarelle v. Clinton) van L. Geerts mocht zich als derde opstellen in Lier.

Vagabond de la Pomme stuurt twee zonen naar de Mechelse finale en Kasanova de la Pomme een. De fokkerij van Geert en Geertrui Baertsoen, Vlaamse hippische ondernemers in het Franse Le Pin schittert! Vaders met suffix Du Seigneur zoals Boyfriend du Seigneur (2 x), Eternity du Seigneur en Curby du Seigneur met elk een zoon zijn een ode aan de stuurmanskunst van de familie Van Langendonck uit het Henegouwse Honnelles.

André Braekeveldt ontviel ons, maar we vinden hem even terug bij Doré Van ’t Zorgvliet, hier met een zoon die zich selecteerde voor Mechelen en gefokt werd bij François Goffaux.

Igor Van den Dael Z zorgt er voor dat I’m Moerhoeve’s Star ook schittert bij de mannelijke geselecteerden.

Welke vaders sturen nog een zoon naar de finale vrijspringen voor tweejarigen in Mechelen?

Niemand minder dan Kafka vd Heffinck, Kannan, Latour VDM, Asca Z, Quickly de Kreisker, Twee hengsten van T&L, bij name Corydon en Dieu-Merci, Diacontinus, El Torreo de Muze, Big Star Jr, Don’t Touch Tiji Hero en Elvis Ter Putte.

De finale vrijspringen heeft iets familiaals zal u misschien besluiten. Maar dan wel onder de vorm van een familie waar talent de degens kruist over het hout. Het is maar dat u het weet want het klopt. Het allerbeste springtalent meet er zich met het allerbeste.

U kan alvast de nodige verwachtingen scheppen om het misschien onverwachte te verwachten.

PP

Foto’s: FotoRoyal.be

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken