Startpagina Paarden

‘Paard zkt Thuis’ wil verzwaarlozing van paarden tegengaan

Met de blijvende koude in het vizier lanceert PaardenPunt Vlaanderen op 20 december een ‘databank’ waar men paardachtigen kan aanbieden voor een gratis overdracht. Nogal wat mensen kunnen door omstandigheden het onderhoud en de verzorging van hun paard(en) definitief niet meer aan. Het lukt niet altijd die paarden te verkopen en sommige mensen willen dat ook niet.

Leestijd : 2 min

Paardenasielen hebben niet de mogelijkheid om deze paarden op te vangen. Het opvangen van verwaarloosde paardachtigen in asielen biedt geen structurele oplossing voor paardenverwaarlozing. Daar is amper plaats voor de opvang van in beslag genomen verwaarloosde paarden.

Ondersteund door de Stichting voor Paarden in Nood heeft PaardenPunt Vlaanderen daarom een project voor het herplaatsen van paarden uitgewerkt en dit onder het motto ‘Elk paard is een vijfsterrenhuis waard’. Dit project ambieert een structurele oplossing te bieden voor paarden waarvan de eigenaars niet meer in staat zijn de noodzakelijke zorg te bieden.

Zij krijgen de mogelijkheid hiertoe hun paarden aan te bieden op de website van de vzw PaardenPunt Vlaanderen - Stichting voor paarden in nood. Daar vinden ze ook een modelovereenkomst tot gratis overdracht.

Ambassadeurs

De campagne wordt ondersteund door twee ambassadeurs. Via de Facebookpagina’s van PPV en de Stichting is Delphine De Jonghe verkozen tot ambassadrice. Daarnaast is niemand minder dan de bekende hengst Emerald van t’Ruytershof ambassadeur. Samen met hen hoopt PaardenPunt Vlaanderen de campagne in de kijker te zetten.

De databank ‘paard zkt. Thuis’ is voor iedereen toegankelijk. Let wel op, er worden enkel paardachtigen geaccepteerd voor gratis overdracht. Dit is geen adoptie noch een verkoopwebsite! Indien een inbreuk wordt vastgesteld op de algemene voorwaarden dan zullen de gepaste maatregelen worden genomen.

Preventief

De rol van PaardenPunt Vlaanderen blijft beperkt tot het ter beschikking stellen van de databank en een modelovereenkomst te voorzien. Paardenpunt geeft aan gedurende het jaar vooral in te zetten op sensibilisering rond het houden van paarden. ‘Paard zoekt Thuis’ is bedoeld om preventief paardenverwaarlozing tegen te gaan. Om eventuele verwarring omtrent dit initiatief tegen te gaan is op zeer korte termijn diepgaand overleg gepland met GAIA en The Old Horse Lodge. “We delen allen dezelfde bezorgdheid, met name het welzijn van de paarden”, besluit Paardenpunt.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken