Startpagina Veeteelt

7 op 10 Belgen willen voedingspatroon aanpassen om klimaat te helpen

De gemiddelde Belg eet gezonder dan andere Europeanen en is zich bewust van de impact van zijn voedingskeuzes op het klimaat. Dit blijkt volgens de VLAM uit een Europees onderzoek dat peilt naar de voedingsgewoonten in de deelnemende landen, en meer bepaald naar de rol van zuivel in ons eetpatroon. De resultaten voor België zijn opmerkelijk – en wijken ook af van de andere landen.

Leestijd : 2 min

Het onderzoek van het European Milk Forum (EMF) gebeurde in opdracht van de Europese Unie bij 4.000 respondenten in 4 landen: België, Duitsland, Denemarken en Ierland. Opvallend is dat de Belgen gezonder eten dan de 3 andere landen. Belgen zetten vaker groenten en fruit op het menu en eten minder vaak vlees. 30% van onze landgenoten zegt dat groenten het grootste aandeel hebben in het dagmenu.

Minder vlees en alcohol

72% van de Belgen is bereid om zijn voeding aan te passen om het klimaat te helpen. Vlees is het eerste voedingsmiddel dat meer dan 50% wil minderen, met een voorkeur voor een flexitarische aanpak. Het afbouwen van frisdrank, alcohol en sterk bewerkte voedingsmiddelen worden ook als quick wins beschouwd om zowel de eigen gezondheid als de planeet te helpen. Brood, aardappelen en pasta schrappen, is dan weer onbespreekbaar voor de Belg.

Zuivel populair

Gevraagd naar het belang van zuivel in hun voedingspatroon valt het op dat de Belgen iets minder zuivel consumeren dan de andere landen: wij zetten zuivel op plaats 7 van belangrijke voedingsbouwstenen en het Europees gemiddelde zet zuivel op plaats 5. Dat neemt niet weg dat meer dan 90% van de Belgen af en toe zuivel eet of drinkt en bij 59% neemt het zelfs een cruciale of belangrijke rol in hun voedingspatroon in. Welke melk, yoghurt of kaas we als Belg kiezen hangt vooral af van de smaak en de voedingswaarde. De prijs speelt ook een rol maar is niet doorslaggevend.

De witte motor

Een meerderheid van de Belgen associeert zuivel met tal van gezondheidsvoordelen. Voor 3 op de 4 Belgen is een betere botgezondheid de belangrijkste reden om zuivel op het menu te zetten. Daarnaast worden vitamines zoals B12 en B2 door 54% van de ondervraagden genoemd als belangrijke elementen die zij uit zuivelproducten halen. Opvallend is dat de respondenten zuivelproducten als yoghurt en melk ook gunstig achten voor de spijsvertering.

Bij een lage zuivelconsumptie zijn dan vooral gezondheid (lactose-intolerantie) en de bezorgdheid over het dierenwelzijn de belangrijkste redenen.

Smaak primeert

Iets meer dan de helft van de Belgen (51%) staat open voor plantaardige zuivelalternatieven, maar er zijn duidelijke verschillen in de mate waarin deze worden geaccepteerd. Dranken, zoals sojadrink, zijn het populairst onder degenen die overstappen, terwijl kaas en ijs minder makkelijk vervangen worden. Smaak blijkt hierbij de grootste barrière, met 42% van de Belgen die plantaardige alternatieven minder lekker vindt dan dierlijke zuivel.

VLAM

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken