Startpagina Paarden

Axel Verlooy: “Don is in alles heel speciaal”

Begin december verkozen de lezers van Landbouwleven de dertienjarige Don VHP Z tot Paard van het Jaar 2017. Dat had de hengst te danken aan een ronduit indrukwekkende reeks nulrondes op zowat alle mogelijke concoursen, niet in het minst op het Europees Kampioenschap in Göteborg waar er een zilveren medaille voor hem en zijn ruiter Harrie Smolders was weggelegd.

Leestijd : 3 min

Daarbij kwam dan ook nog een enorme bijdrage aan de zege in de Nations Cupfinale in Barcelona met het Nederlandse team en de winst van Harrie Smolders in zowel de Global Champions Tour als de Global Champions League. Kortom, 2017 was een grand cru voor Don VHP Z. Tijdens Jumping Mechelen was het moment dan ook gekomen om de bekroning voor al deze prestaties in ontvangst te nemen.

Wonderjaar

De winnaar van de verkiezing, Don VHP Z, geniet eigenlijk van een rustpauze, maar voor de gelegenheid werd hij toch nog een laatste keer in 2017 opgetoomd om de wedstrijdring te betreden. Deze keer niet om het beste van zichzelf te geven, maar wel om zich te laten lauweren voor alle prestaties van het afgelopen jaar. Waarmee uiteraard de verdiensten van het hele team rond Don VHP niet vergeten wordt. Dat gaat van de Amerikaanse eigenaar Copernicus Stables, over ruiter Harrie Smolders, diens werkgever Axel Verlooy en zijn vaste verzorger/groom Alex Tyler-Morris. Ook zij mochten genieten van alle lovende woorden die werden uitgesproken over het wonderjaar van de voshengst.

San Francisco

“De eigenaren van Don wonen in de Verenigde Staten, in de buurt van San Francisco”, vertelt Axel Verlooy die in naam van de Copernicus Stables de honneurs waarnam. “Voor hen was het dus een onnodig lange vliegreis om hierheen te komen, maar ik kan je verzekeren dat ze bijzonder opgetogen zijn met deze erkenning. Het gaat tenslotte toch om een bekroning als paard van het jaar in een van de, zoniet het beste paardenland ter wereld. Dat lijkt me toch een grote eer om dat te mogen meemaken.”

Focus op sport

Het laatste optreden van Don was begin deze maand op het prestigieuze indoorconcours in Genève, deel uitmakend van de Rolex Grand Slam. Daar pikte de hengst nog een vierde plaats mee in de GP alvorens een rustperiode van een aantal maanden aan te vatten. Axel Verlooy legt uit wat de plannen zijn met de hengst. “Hij is goedgekeurd voor Selle Français (SF) en AES, sinds kort ook voor Zangersheide en door zijn goede prestaties is er ook heel wat vraag naar zijn sperma. Van zijn rustperiode maken we dan ook gebruik om sperma in te vriezen zodat de fokkers hun merries kunnen insemineren komend voorjaar. De focus blijft evenwel op de sport. Als alles goed gaat, zeker nog de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Hetzelfde geldt voor Emerald, die net terug aan het werk is na zijn pauze en die in Basel zal terugkeren op vijfsterrenniveau.”

Speciaal

Het verhaal van Don VHP zou niet kunnen geschreven worden zonder Harrie Smolders, die onder andere dankzij Don een boerenjaar achter de rug heeft. Als klap op de vuurpijl schreef hij zelfs zonder zijn twee absolute toppaarden Don en Emerald de World Cup in Mechelen op zijn naam. De kartrekkers blijven echter Don en Emerald, twee hengsten met heel wat gelijkenissen, maar toch ook heel wat verschillen. “Ze zijn natuurlijk allebei voshengst, allebei zonen van Diamant de Semilly en ze zijn allebei geboren in 2004, maar verder zijn er toch ook redelijk veel verschillen. Emerald is veel eenvoudiger in de omgang dan Don”, weet Axel Verlooy. “Als je Don niet kent, dan zou ik niet aanraden om zomaar bij hem in de stal te gaan. Ook op concours is hij gewoon nogal gecompliceerd. Maar je weet wat ze zeggen: de beste paarden daar is altijd iets speciaals aan.”

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken