Startpagina Actueel

Brouns optimaliseert beheer onbevaarbare waterlopen in regionale waterschappen

De waterbeheerstructuren in Vlaanderen zijn complex en versnipperd. Minister Brouns wil hierin vereenvoudiging. Hij wil het beheer van onbevaarbare waterlopen op termijn regionaal organiseren in waterschappen die beleidsmatig worden aangestuurd door één centrale Vlaamse entiteit.

Leestijd : 3 min

Jo Brouns (cd&v) zei dat in de commissie voor Leefmilieu van 4 februari als antwoord op vragen die Jurgen Callaerts (N-VA), Mieke Schauvliege (Groen), Maxim Veys (Vooruit) en Bart Dochy (cd&v) hem daarover stelden.

De minister voegde daar aan toe dat een en ander in overleg moet gebeuren met de waterschappen en op maat van de lokale situatie.

Samenwerking

In uitvoering van de conceptnota ‘Beheer onbevaarbare waterlopen’ van de vorige Vlaamse Regering, is volgens minister Brouns onder impuls van de gouverneurs Berx en Van Cauter al heel wat voorbereidend werk gedaan. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de verschillende stakeholders, zoals de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen (VVPW), de Vereniging van de Vlaamse Provincies, De Vlaamse Waterweg (DVW), de Vlaams Milieumaatschappij (VMM) en enkele experten. Voor Brouns is het evident dat van dit waardevolle voorbereidende werk gebruik wordt gemaakt.

Hij heeft zijn administratie de opdracht gegeven om tegen het zomerreces een aantal pistes uit te werken om de transitie zo efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen. De vooropgestelde hervorming is immers vrij drastisch. Als men ze grondig en weldoordacht wil aanpakken, dan vraagt dat de nodige tijd. Bovendien zijn er volgens de minister momenteel ook andere uitdagingen voor het waterbeleid die eveneens moeten worden voorbereid en die eveneens zo snel mogelijk geconcretiseerd moeten worden.

Grensoverschrijdende aanpak

De Vlaamse minister voor Leefmilieu, natuur en ruimtelijke ordening leidt de prioriteit van de Blue Deal ook af uit de vele vragen die daaromtrent al gesteld zijn. De voorbereiding van de Blue Deal gebeurt altijd of zoveel mogelijk in overleg met de waterbeheerders en het thema ‘waterschappen’ is daar uiteraard nooit ver weg. Bij de aanpak van de versnippering is het voor Jo Brouns duidelijk dat men zal vertrekken vanuit het principe van de logische hydrografische gehelen zoals voorzien in zijn beleidsnota. Water kent immers geen administratieve grenzen.

De minister bracht recent een bezoek aan het Demerbekken. Als gevolg van de vele neerslag werden daar kritieke peilen bereikt. De waterlopen en ook de overstromingsgebieden zijn gemeente- en provinciegrensoverschrijdend. Het is voor hem duidelijk dat een coherente aanpak op watersysteemniveau moet behouden blijven.

Waterbeheer moderniseren

Dat neemt volgens hem niet weg dat de provincies vandaag een cruciale rol spelen bij het beheer van de onbevaarbare waterlopen en dat deze rol ook in de toekomst moet verzekerd zijn bij de concretisering van de waterschappen. Het is voor minister Brouns bij de toekomstige organisatie van het waterbeheer zeer belangrijk dat gezorgd wordt voor de nodige capaciteit en kennis om het waterbeheer verder te moderniseren. De inzet van voorspellingsmodellen, realtimemonitoring en automatische sturing van kunstwerken zoals stuwen, pompgemalen en dergelijke, zijn cruciaal om de doelstellingen inzake overstromingsveiligheid verder te kunnen optimaliseren. Daarnaast is ook de lokale betrokkenheid zeer belangrijk. Brouns zegt dat bij de uitwerking van de waterschappen zowel de capaciteit als de kennisuitbouw moeten versterkt worden. De lokale betrokkenheid dient eveneens maximaal verzekerd te worden.

Jo Brouns hamert er op dat de toekomstige financiering van het waterbeheer sterk verbonden is met de organisatie die men vorm zal geven. In zijn beleidsnota ‘Omgeving’ is voorzien om de financiering van het waterbeleid structureel te versterken. Bij de voorbereiding van de Blue Deal-nota is dat een belangrijk item. Samen met zijn collega De Ridder (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport, maakt minister Brouns daar werk van.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken