Brouns wil vrijstelling voor pocketvergisters
Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns pleit voor een vrijstelling voor het plaatsen van pocketvergisters op veeteeltbedrijven. Dat zei de minister bij de inhuldiging van de 400ste pocketvergister van Biolectric op een melkveebedrijf in Kruisem.

Bij kleinschalige vergisting of pocketvergisting vergist een landbouwer bedrijfseigen biomassastromen (bijvoorbeeld mest) om op zijn bedrijf hernieuwbare energie te produceren. Micro-organismen in de reactor halen biogas uit de mest.
Dit biogas kan vervolgens naar een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk) gaan, waar het methaan uit het biogas wordt verbrand, om zo hernieuwbare energie te produceren in de vorm van warmte en elektriciteit voor gebruik op het landbouwbedrijf. Het digestaat kan verder op het landbouwbedrijf gebruikt worden als meststof.
De voorbije jaren werden bijna geen pocketvergisters meer geplaatst op Vlaamse boerderijen. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaf blijkbaar systematisch een negatief advies bij de aanvraag van een pocketvergister door een veehouderij.
Koppeling
Vlaams parlementslid Bart Dochy (cd&v) zag in 2023 één grote hindernis voor het magere succes van de pocketvergister in de Vlaamse veehouderij. “Voorheen kon men een pocketvergister makkelijk plaatsen zonder extra vergunningsprocedures. Sinds enige tijd koppelt men de aanvraag voor een pocketvergister aan het dierenaantal in de vergunning, waarbij een stikstofreductie van 30% moet worden behaald.
Het zorgt ervoor dat landbouwers de investering voor een pocketvergister uitstellen, omdat een investering in enkel de pocketvergister, waarbij de opgelegde 30% stikstofreductie niet wordt behaald, niet kan worden vergund. Bijgevolg zijn andere zware investeringen nodig of is er een reductie van het dierenaantal op het bedrijf nodig. Door die koppeling in de vergunning worden kansen gemist om de positieve effecten op stikstofuitstoot, energie en klimaat te verkrijgen”, stelde Dochy eerder.
Niet mogelijk bij Demir
Toenmalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwachtte eind 2023 geen terugkeer naar het plaatsen van pocketvergisters zonder vergunning. “Gelet op de stikstofproblematiek is het momenteel niet aangewezen om de aanvraag voor een pocketvergister waarbij mest wordt verwerkt op het eigen bedrijf, vrij te stellen van vergunningsplicht”, zei ze toen.
Huidig Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) ziet dat anders en wil het plaatsen van pocketvergisters mogelijk maken dankzij een vrijstelling. “Ik heb daarover al goede gesprekken gevoerd met Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere en ik hoop dat we die vrijstelling binnen enkele weken zullen kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering. Die vrijstelling is onderweg”, beloofde minister Brouns op 13 februari.
Keerpunt
CEO Philippe Jans van Biolectric put hoop uit de belofte van minister Brouns. Het bedrijf uit Temse was één van de pioniers in de productie van mestvergisters, maar moest de voorbije jaren vooral uitwijken naar klanten in het buitenland omdat Vlaamse boeren geen vergunning konden krijgen voor een pocketvergister. “We kunnen een keerpunt maken en de komende 5 jaar 700 mestvergisters plaatsen in Vlaanderen. Zoals op het bedrijf van Joachim De Ruyck hier in Kruisem kunnen die de broeikasgasemissies met 82% reduceren, wat past in de doelstellingen van de Vlaamse regering. Het enthousiasme daarvoor bij de Vlaamse veehouders is groot, maar de vergunningen zijn noodzakelijk. Je zal ook geen elektrische auto kunnen verkopen als je daar geen nummerplaat voor krijgt”, maakt Jans de vergelijking.
Nieuwe serrestal
Melkveehouder Joachim De Ruyck plaatste op zijn bedrijf in Kruisem een mestvergister met een vermogen van 22 kW. Hij bouwde een nieuwe serrestal (waarin de oude koeienstal is in geïntegreerd) met een mestschuif en diepstrooisel-ligplaatsen. Het aantal koeien wordt opgetrokken van 60 naar 105. De warmte en de elektriciteit van de mestvergister worden in de eerste plaats intern gebruikt.