Startpagina Akkerbouw

Bemesting van grasland komt er aan

Het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) buigde zich in zijn recentste nieuwsbrief over de bemesting van grasland. Zelfs na enkele droge vorstdagen, merken ze dat het nog zeer nat is op het veld.

Leestijd : 2 min

Afhankelijk van de lokale situatie zal er hier en daar wel mest uitgereden kunnen worden op de drogere percelen. “Hopelijk kan de toestand van de bodem daarin leidend zijn en niet de vulheidsgraad van de mestput”, bemerken ze bij het LCV.

Snel starten met drijfmest

“Zeker voor trager werkende mestsoorten zoals runderdrijfmest is het een goede zaak om zo vroeg mogelijk -dus nu- mest te gaan toedienen”, luidt het advies. “Met de warmere temperaturen in het vooruitzicht kan de mineralisatie dan meteen op gang komen. Ongetwijfeld zag je als landbouwer ooit al wel de voordelen van vroeg drijfmest toedienen in het voorjaar op grasland in het kleurverschil tussen en wel en niet bemeste delen.”

Wachten met kunstmest

“Voor het toedienen van kunstmest is het verhaal wel anders dan vorig jaar, bemerken ze bij het LCV. De temperatuursom is immers heel wat lager. Daar waar de laatste jaren een temperatuursom van 250°C rond half februari bereikt werd, zal dat dit jaar naar schatting een kleine 2 weken later zijn.

De temperatuursom is een optelling van alle gemiddelde dagtemperaturen boven 0 °C vanaf 1 januari. Voor grasland heeft bemesten met kunstmest pas zin vanaf een temperatuursom tussen 180 en 250 °C. Zodra de temperatuursom 250 °C overschrijdt, is de grasgroei al gestart.

Te vroeg bemesten zorgt voor inefficiënt gebruik van nutriënten door uitspoeling, bij te laat bemesten mis je groeidagen en dus ook grasproductie. Om voldoende eiwitopbrengst te halen is het aangewezen om voor de eerste snede in 2 keer dus gefractioneerd je stikstofkunstmest te geven. In dat geval geven we de eerste fractie vanaf de temperatuursom vanaf 180 °C.

Witte wortels

Dat het kouder is geweest zien ze bij het LCV duidelijk aan de huidige grasgroei. Die moet nog volop op gang komen. Bodemtemperatuur speelt hierin een rol, de voorspelde dagtemperaturen tot 15°C zullen ongetwijfeld de grasgroei in gang zetten.

Wil je weten of het gras al aan de groei is, dan raden ze aan om een spade een keer in de grond te steken en te zien of je witte wortels waarneemt. Na de koude temperaturen die we nu kennen gaat de grassoort timothee (of lammerstaart) sneller aan de groei dan Engels raaigras.

Via WatchITgrow kan je zelf gemakkelijk de temperatuursom voor jouw perceel bepalen. Een account aanmaken is gratis. Nadat je het perceel of de percelen hebt ingetekend, kan je via 'Statistieken' de temperatuursom gemakkelijk terugvinden.

LCV/TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken