Startpagina Actueel

Europa neemt maatregelen tegen voedselverspilling

Tegen 2030 zullen Europese voedselverwerkers voedselverspilling met 10% moeten terugdringen. Dat kwamen het Europees Parlement en de lidstaten op 19 februari overeen. Voor voedselverspilling op boerderijen zijn geen doelstellingen vastgelegd.

Leestijd : 2 min

Voor het eerst komen er Europese doelstellingen tegen voedselverspilling. Tegen 2030 moet het afval bij de verwerking en productie van voedsel met 10% ingeperkt worden, en de verpilling van gezinnen, restaurants, cateringdiensten en de detailhandel met 30% per capita. Deze streefcijfers worden berekend in vergelijking met het jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid voedselafval tussen 2021 en 2023.

De lidstaten zullen marktdeelnemers die een belangrijke rol spelen bij de preventie en het ontstaan van voedselafval moeten stimuleren om meer veilig, onverkocht voedsel te doneren.

Een Europeaan genereert gemiddeld zo’n 132 kg voedselafval per jaar, goed voor jaarlijks 60 miljoen ton in totaal.

Rapporteur en Europarlementslid Anna Zalewska (ECH) stelt dat de bepalingen voor lidstaten om een beleid ter vermindering van voedselverspilling te implementeren haalbaar en realistisch zijn. “Daarnaast zorgden we ervoor dat de landbouwsector geen negatieve gevolgen zal ondervinden.” Voor de landbouw zijn geen Europese doelstellingen bepaald.

Textiel

De maatregelen maken deel uit van een bredere herziening van de afvalrichtlijn. Zo hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement een vergelijk gevonden om textielproducenten en modehuizen verantwoordelijk te maken voor hun afval en een vergoeding te laten betalen voor de inzameling en verwerking ervan.

Het compromis moet nog definitief goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. Eenmaal dat is gebeurd, krijgen de lidstaten 20 maanden tijd om hun nationale wetgeving aan te passen.

ThD/Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken