Startpagina Paarden

Belgische zege in Mechelse dressuur

De 4* Grand Prix Freestyle verenigde dit jaar bijzonder Belgisch dressuurtalent in de Nekkerhal.

Leestijd : 3 min

Wie op woensdag de Nederlandse Patrick van der Meer aan het werk zag in de Grand Prix, ging er waarschijnlijk van uit dat de man daags erna de Freestyle eveneens naar zijn hand zou zetten. Er moet gezegd dat Van der Meer en Zippo (KWPN – Rousseau x Haarlem) al meer dan eens succesvol waren op Jumping Mechelen. Maar dit jaar was dit buiten Jorinde Verwimp en Tiamo (KWPN – Lester x Hemmingway) gerekend. De regerende Belgische kampioenen bij de seniors reden er een proef om van te smikkelen.

Rechte ruggen

bij het publiek

Toen Jorinde en Tiamo de ring vervoegden zette het publiek zich schrap. De Belgische ruggen rechtten zich om niet meer door te zakken. Want de uitstraling, het zelfvertrouwen en het ‘samen trekken aan hetzelfde zeel’ dat de combinatie typeert is enorm. Eenvoudigweg enorm en beresterk. Tiamo is een wereldpaard, niets ziet er geforceerd uit bij hem en hij doet zijn werk met zoveel expressie dat men onmogelijk kan zien dat hij intussen gepokt en gemazeld is in de topdressuur.

De concentratie van Jorinde kan men onmogelijk beter omschrijven als zijnde pure klasse. Geen hulp teveel maar toch prominent aanwezig met een controle die niets aan elegantie inboet, vierkante en stilstaande groet inbegrepen. Ja, Jorinde Verwimp en Tiamo wonnen dik verdiend de Freestyle in Mechelen (76.80) en ze verwezen hierbij Patrick van der Meer en Zippo naar de 2e plaats (75.135). Zijn landgenote Daniëlle Heijkoop vervolledigde het podium met Badari (KWPN – Gribaldi x Damocles). Dit podium was dus op paardengebied een ode aan de Nederlandse dressuurfokkerij.

Belgische dressuurcombinaties

Natuurlijk was het dressuurpubliek in de Nekkerhal er een van kenners en werd er reikhalzend uitgekeken naar de Belgen die zich selecteerden voor de finale Freestyle. Het was daarbij een genoegen Mariëtte Withages als attente toeschouwer te bespeuren. En ze waren bijzonder goed die Belgen. Zeker als de Belgische Isabel Cool – vierde dit jaar in Mechelen met 74.235 % – en haar Aranco V (KWPN – Ferro x G. Ramiro Z) zich profileerden. Isabel zorgde als eerste Belgische dressuuramazone ooit voor glamour in de sport. Feit is dat ze bovendien ieder jaar beter wordt in haar werk. En dat werd gesmaakt door het publiek. De Belgische combinatie bracht een vlotte proef die de dressuur alle eer aandoet.

Ook de proef van David Engelen en zijn Hannoveraan Royal Rubinstein (Rubin Royal x Sao Paulo) was aansprekend en werd beloond met een zesde plaats (71,235 %) in deze Freestyle.

Paardige intelligentie

Achtste met 70.700 % werd VLP-talent van het jaar Laurence Roos met Fil Rouge (BWP – Stedinger x Argentinus). De combinatie was voor het eerst aan het werk in Mechelen en won zilver op het BK dressuur seniors 2017. Ja er slopen enkele foutjes in de proef, ja de stap was wat terughoudend. Maar wat een uitgesproken mooie uitgestrekte draf en galopwerk liet Fil Rouge zien. Wat een paardige intelligentie straalt uit dit mooie hoofd. Wat een atleet is deze BWP’er met de dressuurmotoriek van een kampioen en een achterhand gebruik zoals wij er te weinig zien. Ja, het af groeten ging ietwat de mist in. Ja, er zijn nog wat kilometers nodig om van Fil Rouge en Laurence een rode-draad-combinatie te maken voor België. Maar met zoveel talent is dit juist een kwestie van tijd.

PP – Foto PhP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken