Startpagina Klimaat

Landbouwer Johan Lavens: “Waterbufferbekkens raken veel te moeilijk vergund”

Vandaag (22 maart) is het Wereldwaterdag. Naar aanleiding daarvan trokken we naar het West-Vlaamse Staden. Johan Lavens en Christel Baert runnen er een gemengd bedrijf, bestaande uit een varkenstak en de teelt van akkerbouwmatige industriegroenten. Water is er cruciaal, voor de varkens én voor de groenten. “De overheid en veel collega’s hebben nog te weinig aandacht voor waterbeschikbaarheid in de sector”, vindt Johan.

Johan (54) is al de derde generatie die in Staden actief is als landbouwer. Met dochters Sharon (24) en Shania (22) staat de vierde generatie al klaar. “Mijn peter startte hier in 1947 met 7 melkkoeien, 13 zeugen en 18 ha land. Dat was veel in die tijd”, lacht Johan. “In 1992 heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen, die de melkveetak al had afgestoten. Ik had toen 180 zeugen en 30 ha land. Intussen evolueerden we naar een gesloten bedrijf met 300 zeugen en verder bewerken we ruim 60 ha land. Daarop telen we akkerbouwmatige industriegroenten, zoals spinazie, bonen, warmoes (snijbiet...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken