Geen vlottere toegang tot de rechtbank voor dierenrechtenorganisaties
De Kamercommissie Justitie heeft op woensdag 2 april een groen wetsvoorstel weggestemd dat dierenrechtenorganisaties de mogelijkheid had moeten geven om zich burgerlijke partij te stellen in dierenmishandelingszaken. De meerderheidspartijen vreesden een overspoeling van de rechtbanken.

Het Hof van Cassatie oordeelde in juni vorig jaar dat dierenrechtenorganisaties zich geen burgerlijke partij kunnen stellen in zaken rond dierenmishandeling. Klacht indienen kan wel, maar de parketten erkennen de organisaties niet als wettelijke vertegenwoordigers van de dieren.
Het hof van beroep in Antwerpen bevestigde deze week dat er in België momenteel geen wet bestaat die een dierenrechtenorganisatie toelaat een vordering in te stellen om op te komen voor dierenwelzijn. Het hof heeft de burgerlijke vordering van Animal Rights in de zaak tegen het voormalig slachthuis Verbist dan ook onontvankelijk verklaard (zie kader).
Dierenmishandelaars vrij spel of overmatige juridisering?
Volgens Groen zette het oordeel van het Hof van Cassatie de deur open voor dierenmishandelaars om ongestraft de dans te ontspringen. Kamerleden Meyrem Almaci en Stefaan Van Hecke dienden daarom een wetsvoorstel in om dierenrechtenorganisaties het recht te geven om zich burgerlijke partij te stellen tegen dierenmishandelaars, maar dat voorstel werd woensdag (2 april) verworpen in de Kamercommissie Justitie.
De meerderheidspartijen vreesden dat de al overbevraagde hoven en rechtbanken overspoeld zouden worden door rechtszaken. “Er is een risico op overmatige juridisering”, zei N-VA-Kamerlid Christoph D'Haese. Eerder waarschuwde ook het Openbaar Ministerie daar al voor, zei hij. Bovendien is het aantal vervolgingen voor dierenmishandeling volgens D'Haese tussen 2016 en 2021 toegenomen met 93%. “Dan kun je onmogelijk objectief argumenteren dat het Openbaar Ministerie en de inspectiediensten in dit soort zaken hun werk niet doen.”
Almaci reageert niettemin teleurgesteld. “Nu krijgen dierenmishandelaars vrij spel, in afwezigheid van een effectiefe, daadkrachtige overheid.” Groen had bovendien nog een amendement ingediend om tegemoet te komen aan de bezwaren van de procureurs, zegt ze, door een extra drempel in te bouwen in het wetsvoorstel.
Ook dierenrechtenorganisatie GAIA reageerde misnoegd. Voorzitter Michel Vandenbosch spreekt van een schandalig cadeau aan dierenmishandelaars. “Als GAIA de dieren niet langer kan verdedigen tegen dierenbeulen zal straffeloze dierenmishandeling toenemen”, zegt hij.