Startpagina Paarden

Op bezoek bij een onbekende trekpaardenfokker: Gert Van Eester

Op de laatste hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard in Ternat in november 2024 werd de hengst Tuur van de Babbelbeek (v. Jim van ’t Roetaart), gefokt bij Gert Van Eester in Lier, goedgekeurd. Gert is een van onze minder bekende fokkers in het trekpaardenmilieu, iemand die we nooit op prijskampen als deelnemer zien. Jaarlijks laat hij maximum 3 veulentjes inschrijven.

Leestijd : 4 min

Gert is een zelfstandige ondernemer met een bloemenkwekerij. De groene bloempotjes met het trekpaardsjabloon zijn zijn handelsmerk en verwijzen naar zijn hobby, de trekpaarden. Gert heeft een lange staat van dienst in de Lierse politiek als voormalig schepen. Hij is ook bestuurslid bij de Landelijke Gilden, waar hij de belangen van land- en tuinbouwers verdedigt.

De komst van de trekpaarden

Gert startte 13 jaar geleden met trekpaarden – gewoon uit sympathie voor het ras. Als kind zag hij boeren uit de straat aan het werk met hun trekpaarden. We spreken over de jaren 1970 met bekende buren: Louis Fierens als merriehouder van stal van ’t Roetaart en Hendrik Van Brempt als hengstenhouder. Bij Louis zag hij hoe er gefokt werd naar het perfecte prijskamppaard, waar alleen het paard met het mooiste exterieur goed genoeg was. Hendrik Van Brempt zwoer, na de bruinschimmelhengsten, toen al bij kleurhengsten met het oog op de recreatie. Deze 2 verschillende visies zijn vandaag de dag 2 verschillende strekkingen aan het worden. Gert volgde vanop afstand aandachtig de activiteiten en werkzaamheden van zowel Louis als Hendrik.

Van ‘van Pallieterland’ tot ‘van de Babbelbeek’

Vandaag de dag telt de fokkerij van Gert 3 fokmerries. Gert kocht in 2012 een bruine jaarlingmerrie, Isaura van de Zaaidijk °2011 (Zeus d’Elewijt x Olivia van de Zaaidijk). Een drietal weken later werd de zwarte Hanne van ’t Nouwenhof °2010 (v. Xeron van het Hermeshof x Tascha van ’t Rozenhof ) aangeschaft. Beide merries zijn momenteel nog aanwezig en met allebei wordt er gefokt.

De eerste 2 jaren kregen de veulens het suffix ‘van Pallieterland’. Pallieterland – genoemd naar ‘Pallieter’ van Felix Timmermans – daarmee de hele streek van Lier omvattend. Daarna zocht hij het dichterbij, want vanaf dan kregen de veulens het suffix ‘van de Babbelbeek’, genoemd naar de beek.

De fokkerij

Isaura gaf tot op heden al 8 veulens. Van die 8 veulens waren er 7 hengstveulens. In 2022 werd Tuur van de Babbelbeek geboren als 1 van de 7 hengstveulens. Mede wellicht door de goede bloedvoering van de hengst Tuur kreeg hij een kans en kon hij in opfok. “Ondertussen is Tuur verkocht naar ’s Gravenpolder (Nederland) en is daarmee teruggekeerd naar zijn roots, naar de streek waar zijn moeder geboren is”, aldus Gert.

Haar enige dochter, Lies van Pallieterland °2016, is vandaag de dag de derde fokmerrie bij Gert en is voor 2025 eveneens drachtig. Hanne – nu 15 jaar oud – gaf ondertussen ook al 8 veulens en verwacht dit jaar haar negende veulen. Met beide fokmerries wordt regelmatig in enkelspan of dubbelspan een tochtje gemaakt doorheen het Lierse landschap.

Fokdoel

Voor de prijskampers onder de trekpaardenfokkers is Gert een totaal onbekende. Omdat hij een bedrijf heeft, heeft hij geen tijd om aan prijskampen deel te nemen, maar dat interesseert hem ook niet. Persoonlijk vindt hij andere eigenschappen in het trekpaard belangrijker dan enkel fokken naar het ideale exterieur, indien we het bestaan van het ras willen garanderen. Die eigenschappen worden volgens Gert gevraagd door de gebruikers van het trekpaard.

Gert kiest ervoor om met een paard te fokken omdat hij het mooi vindt en omdat het over de eigenschappen beschikt die hij belangrijk vindt: een goed karakter en duurzaamheid (het moet minstens tot 10 à 12 jaar meegaan, mag zelfs meer). Een paard is immers een investering, zowel in opfok als in tijd voor opleiding/africhting.

Persoonlijk houdt Gert meer van elegantere, vlotte types en minder van de klassiek zwaar geblokte paarden. Jaren geleden hadden onze trekpaarden ook lichtere benen zonder veel beharing. Naar dat type moeten we volgens Gert terug.

Gert spant zijn paarden ook in om er op zondag een tochtje mee te maken in de natuur. Recent nam hij met Isaura deel aan de filmopnames voor de verfilming van het leven van de schilder René Magritte. Deze film is een coproductie tussen Nederland, België en Ierland en wordt volgend jaar uitgezonden.

De toekomst

Als hobbyfokker is afzet van de veulens belangrijk. Als geslaagd ondernemer speelt hij met zijn assortiment planten in op de vraag van de markt. Bij de bloemen is het business… bij de paarden gaat het echter over gevoel: paarden fokken doet hij met zijn hart. Hij hoopt dan ook dat die paarden kunnen worden aangehouden, dat mensen er plezier mee beleven gedurende meerdere jaren.

Gert is een zelfstandige ondernemer met een bloemenkwekerij.  In zijn vrije tijd is hij trekpaardenfokker.
Gert is een zelfstandige ondernemer met een bloemenkwekerij. In zijn vrije tijd is hij trekpaardenfokker. - Foto: Ann Muys

Inteelt is ook een aandachtspunt, waarbij Gert verwijst naar de hondenfokkerij. Bij sommige rassen zijn door inteelt bepaalde eigenschappen ingefokt en vastgelegd, waardoor die hondjes wel aan het ideale uiterlijk beantwoorden voor de exterieurwedstrijden, maar nog amper 4 jaar oud worden wegens bijwerkingen ten gevolge van exterieurkenmerken die levensbedreigend zijn geworden. Dit mogen we nooit laten gebeuren bij het trekpaard: we moeten fokken naar gezonde paarden – op alle gebied.

Tot slot

Hobbyfokkers zoals Gert, met een duidelijke visie en inzicht, kunnen een meerwaarde betekenen. Ze kunnen ook een bijdrage leveren in het bepalen/herbekijken van het fokdoel, met in het verlengde de rasstandaard – nodig om de toekomst van ons trekpaard te garanderen. “Het marktaandeel van gebruikers en recreanten die trekpaarden vragen voor de recreatie is groter dan het aantal prijskampers. Ze zijn immers met veel”, aldus nog Gert.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Open stoeterijdag op 13 april in Vollezele

Paarden Op 13 april trokken we op de recreatieve tour rond het Belgisch trekpaard terug naar Vollezele ter gelegenheid van de open stoeterijdag. Die werd georganiseerd door Ann en Noel De Beuf-Van Vreckem, in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken