Startpagina Veeteelt

Aanvraagmodule voor afwijkende PAS-referentie is in de maak

Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) is nieuwsgierig naar de uitwerking van de aftopping van de PAS-referentie vermits dit nog niet is verwerkt in de referentietool.

Leestijd : 2 min

De PAS-referentietool is een instrument dat landbouwers ondersteunt bij de beoordeling van de stikstofemissies in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Minister Jo Brouns (cd&v) reageerde in de commissiebijeenkomst Leefmilieu van 6 mei daarover op een vraag van volksvertegenwoordigster Mieke Schauvliege. De minister verklaarde dat hij het nodige doet om het ministerieel besluit over de aanpassing van de begrenzing tot het vergunde of het geacteerde aantal om de referentiesituatie 2021 te bepalen, zo snel mogelijk te publiceren in het Belgisch Staatsblad. Dan kan dit in werking treden en een basis vormen voor de vergunningverlening.

Bedrijfsuniek emissieplafond

Schauvliege verwees naar de PAS-referentie 2030 die een bedrijfsuniek emissieplafond bepaalt voor elke varkens-, pluimvee- en rundveehouder en aangeeft hoe ze het Stikstofdecreet op bedrijfsniveau moeten uitvoeren.

De interpellante voegde daar aan toe dat de berekening van de PAS-referentie 2030 gebeurt op basis van de gemiddelde bezetting in 2021, de ammoniakemissiefactor van het gebruikte stalsysteem, het leegstandspercentage en de generieke reductiedoelstellingen per sector. In het geval dat de PAS-referentie 2030 uitkomt boven wat in de bestaande vergunning is toegestaan, moet de PAS-referentie worden afgetopt zodat landbouwers niet meer stikstof kunnen uitstoten dan waar ze recht op hebben.

Hoe die aftopping uitgewerkt zal worden, is volgens Schauvliege nog niet in de tool verwerkt. Hiervoor is het wachten op een uitvoeringsbesluit. Exploitanten van varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen kunnen onder bepaalde voorwaarden een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie in 2021 aanvragen. Commissielid Schauvliege peilde bij minister Brouns naar het waarom de aftopping nog niet werd opgenomen in de referentietool. Ze vroeg zich ook af op welke manier de aftopping van de referentie 2030 zal gebeuren

Ontwerpbesluit is verwerkt

Minister Jo Brouns deelde de vergadering mee dat de regeling uit het ontwerp van ministerieel besluit ondertussen verwerkt is in de PAS-berekening. De komende weken zal de regeling beschikbaar worden in de aanvraagmodule voor een afwijkende PAS-referentie. Eerst wordt nagegaan of een begrenzing van de referentiesituatie 2021 vereist is. Nadien wordt bekeken of de som van de ammoniakemissies van de varkens, het pluimvee en het rundvee in de referentiesituatie 2021 hoger is dan de som van de ammoniakemissies van de varkens, het pluimvee en het rundvee, zoals vergund of geacteerd in het jaar dat overeenstemt met de referentiesituatie 2021.

De totaal geëxploiteerde emissies mogen niet hoger zijn dan de vergunde emissies. Indien dat wel het geval is, wordt het begrensd tot de som van de ammoniakemissies van varkens, pluimvee en rundvee, zoals vergund of geacteerd in het jaar dat overeenstemt met de referentiesituatie 2021. Vervolgens moet de som van vergunde ammoniakemissies van de varkens, het pluimvee en het rundvee worden herverdeeld volgens de verhouding per diercategorie of stalsysteem in die referentiesituatie 2021. Op die manier kan volgens minister Brouns in een volgende stap het reductiepercentage consistent worden toegepast.

FoJ

Lees ook in Veeteelt

Nieuwe coöperatie met 14 vleeskippenkwekers

Pluimvee Olivier Lardinois is een van de 14 stichtende leden van de nieuwe coöperatie BE-avicop. Ze leveren vers kippenvlees aan retailer Colruyt. Die betaalt bovenop de marktprijs een meerprijs voor het vlees van traaggroeiende vleeskippen, die gekweekt worden volgens de principes van het Better Chicken Commitment (BCC) en waarvan de kuikens op de boerderij uit het ei komen.
Meer artikelen bekijken