Dubbel zoveel Aziatische hoornaars op een jaar
Eén jaar nadat de beheerregeling voor de Aziatische hoornaar in voege trad, is hun aanwezigheid in Vlaanderen verdubbeld. Er zijn dit voorjaar al 8.000 exemplaren gespot.

Minister Jo Brouns (cd&v) zei in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement op 6 mei dat hij een gepaste manier probeert te vinden om aan de overlastbeperking van de Aziatische hoornaar tegemoet te komen. Hij vernoemde de prioriteringskaart voor de bestuivers. Op basis van die kaart kunnen de inspanningen om nesten te verwijderen, worden geconcentreerd. Volgens Brouns zal die kaart nog voor de zomer worden gelanceerd.
Killer van onze bijen
Jo Brouns counterde met dat antwoord een vraag van commissielid Bieke Verlinden (Vooruit). Die omschreef de Aziatische hoornaar als een echte killer van onze bijen, die de essentiële bestuivers en de motor van ons ecosysteem zijn. Met andere woorden bedreigt een explosieve toename van de hoornaar niet alleen rechtstreeks onze natuur, maar ook onze landbouw.
Volgens minister Brouns lopen er op dit moment verschillende initiatieven om de kennis over de soort en de aanpak van Aziatische hoornaars te vergroten. Lokale besturen worden daarbij goed ondersteund. Er werd een specifiek beheerplatform uitgewerkt om het aansturen van de verdelging te kunnen vergemakkelijken. Zowel voor de lokale besturen als voor de professionele verdelgers betekent dit een grote efficiëntiewinst.
Milieuvriendelijke biociden
Daarnaast startte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een aankoopcentrale op om de verdelging voor lokale besturen, maar ook voor andere terreinbeheerders, verder te faciliteren. Er is overleg met de FOD Leefmilieu om te verzekeren dat milieuvriendelijke biociden kunnen worden ingezet in de strijd tegen deze soort.
Maandelijks is er overleg tussen het ANB, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de provincies om de voorbereiding en de voortgang van het seizoen te kunnen bespreken. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft een project waarin initiatieven rond de bescherming van de honingbij tegen de Aziatische hoornaar worden ondersteund. Het Praktijkcentrum Bijen komt ook op regelmatige tijdstippen samen om de problematiek met alle stakeholders uit de verschillende beleidsdomeinen te bespreken.
Geen reden tot paniek
Brouns ziet niet onmiddellijk een reden tot paniek. Vorig jaar was het door de slechte weersomstandigheden voor de soort een relatief kalm jaar. Dit jaar zijn de weersomstandigheden gunstiger voor de Aziatische hoornaar. Er wordt ook alsmaar intensiever gemonitord door meer en meer burgers.
Dat neemt volgens de minister niet weg dat men realistische verwachtingen moet blijven vooropstellen omtrent de soort. Ze is gevestigd in heel Europa en ook aanwezig in onze omringende buurlanden. Ook in Vlaanderen zal ze aanwezig blijven. “De populatiepiek is naar alle waarschijnlijkheid nog niet bereikt”, meent Jo Brouns.