Startpagina Wetgeving

Clarinval lanceert federale werf voor administratieve vereenvoudiging

Federaal minister van Werk, Economie en Landbouw David Clarinval (MR) lanceert een zeer brede raadpleging van beroepsfederaties, sociale partners, administraties en actoren op het terrein. De bedoeling is om tegen 30 juni concrete voorstellen te verzamelen op het vlak van administratieve vereenvoudiging.

Leestijd : 3 min

Het officiële startschot voor de demarche van Clarinval werd gegeven op donderdag 15 mei tijdens een online evenement, in aanwezigheid van minister van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Peteghem. Het doel is de administratieve lasten die op burgers, zelfstandigen, ondernemingen en landbouwers wegen te verminderen. Bovendien wil Clarinval de economische efficiëntie en het vertrouwen in het overheidsbeleid versterken.

Concrete voorstellen tegen 30 juni

Elke federale minister zal tegen 30 juni een reeks concrete voorstellen moeten voorleggen, uitgewerkt met de betrokken sectoren met het oog op een coherent en operationeel plan tegen eind dit jaar. David Clarinval vraagt daarom aan de diverse federaties en verenigingen om uiterlijk tegen 4 juni fiches met precieze, toepasbare en budgettair neutrale voorstellen te bezorgen die betrekking hebben op een verlichting van procedures, de afschaffing van verouderde regels of de verbetering van digitale tools.

David Clarinval benadrukte de ambitie van de hervorming: “Ons regelgevend en administratief kader is al te lang een ware doolhof. Deze complexiteit veroorzaakt een buitensporige last voor ondernemingen, landbouwers, HR-directies en zelfs de administraties. Zij vertaalt zich in nutteloos werk, onopzettelijke fouten, stress en rechtsonzekerheid.”

Doelgericht regeldruk verlagen

Vincent Van Peteghem, minister van Begroting belast met Administratieve Vereenvoudiging, pikte hierop in: “Deze regering wil vooruit met administratieve vereenvoudiging en doet dat samen met alle partners. Onze aanpak is helder. Er staan meer dan 100 maatregelen in het regeerakkoord waarover we het eens zijn om die aan te pakken. De bedoeling is om doelgericht de regeldruk te verlagen waar ondernemers en burgers al te lang mee worstelen. Want administratieve lasten hinderen onze competitiviteit én het vertrouwen in onze overheid.”

Federaal vereenvoudigingsplan

De raadpleging zal de basis vormen van het toekomstige federaal vereenvoudigingsplan, dat tegen het einde van 2025 verwacht wordt voor efficiëntere overheidsdiensten en een competitievere economie.

Landbouworganisaties reageren positief

Boerenbond is tevreden dat minister Clarinval werk maakt van administratieve vereenvoudiging in de landbouw en die samen met de sector aanpakt. “De administratieve lasten voor onze landbouwers zijn groot. Concrete voorbeelden die we aangepakt willen zien zijn onder meer de Belgische implementatie van de ontbossingsregeling, de biocidenregistratie, het digitaal fyto-gebruiksregister en ook een aantal zaken rond tewerkstelling. Een verlaging van de regeldruk verhoogt ook de competitiviteit van onze bedrijven”, aldus Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

Ook ABS verwelkomt het initiatief van de minister. Volgens de organisatie registreren landbouwers vaak zaken meerdere keren voor diverse administraties, telkens met kans op fouten of vergetelheden. “Voor de administratieve vereenvoudiging op federaal niveau hebben we de oefening intern gemaakt. Niettegenstaande landbouw grotendeels geregionaliseerd is, valt er op federaal niveau best wel wat winst te rapen”, zegt ABS-beleidsmedewerker Mark Wulfrancke. “We zullen er op toezien dat de voorstellen en uiteindelijk ook de beslissingen effectief tot een administratieve verlichting bij de landbouwer leidt. Het gevaar bestaat dat, hoewel een bepaalde administratieve verplichting afgeschaft wordt voor de landbouwer, dat niet zal gelden voor de volgende in de keten (bijvoorbeeld afnemers). Het gevolg is dan dat de administratieve verplichting vanuit de afnemers zal komen, gedwongen door de overheid weliswaar.”

Doorgeschoten controledrang

ABS vraagt ook dat er bij heel deze oefening gekeken wordt of de regelgeving die de aanleiding voor extra administratie is, wel nuttig is en niet vooral voorkomt uit een zekere doorgeschoten controledrang. “Laat Europa hierbij net een zeer slecht voorbeeld zijn”, stelt Wulfrancke. “Denk hierbij maar aan de ontbossingsregelgeving. In Vlaanderen komt er nauwelijks gebied voor waarop dit van toepassing kan zijn. Toch zal elke Vlaamse landbouwer en dan vooral rundveehouders te maken krijgen met extra administratieve lasten. Hetzelfde geldt voor de digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen door Europa. Europa heeft nu al een goed zicht op wat waar gebruikt wordt. Desalniettemin wordt er toch een bijkomende bureaucratische last bij de landbouwer gelegd.”

Het ABS stelt ook dat het niet bij een eenmalige oefening mag blijven. “De afweging moet ook in de toekomst blijven gebeuren. Een vorm van aftoetsingskader is wel noodzakelijk”, besluit Wulfrancke.

Kabinet Clarinval/JVB

Lees ook in Wetgeving

Wie mag de bomen kappen op het pachtgoed?

Wetgeving Aan de rand van een groot perceel dat ik pacht staan 8 kaprijpe populieren. Bij de betaling van de pacht vertelde de eigenaar dat hij deze bomen het komende jaar wil kappen en de opbrengst voor hem wil houden. Kan dit zomaar? Ik ben toch de pachter en heb toch recht op de vruchten van het perceel?
Meer artikelen bekijken