Aardappelziekte vermijden met kennis en advies op maat
Viaverda biedt al vele jaren aan aardappeltelers met succes een waarschuwingsdienst aan. Nieuw is dat het spuitadvies nu ook op smartphone beschikbaar is.

Ondanks de droge weersomstandigheden van nu is het goed om af en toe ook even terug te blikken, bijvoorbeeld naar dat extreem natte en laattijdige teeltseizoen 2024. Dat stelde aardappeltelers voor grote uitdagingen, vooral in de strijd tegen Phytophthora infestans. Door de aanhoudende ziektedruk van mei tot september vorig jaar waren 10 tot 18 bespuitingen per perceel nodig, met een mediaan van 13. Toch slaagden de meeste telers erin om hun gewassen grotendeels ziektevrij te houden.
Naast tijdige gewasbescherming speelde ook een vernieuwde middelenstrategie een sleutelrol. Door actieve stoffen met verschillende werkingswijzen af te wisselen en te combineren, werd de druk van resistente phytophthora-varianten sterk teruggedrongen. Waar in 2023 nog bijna 40% van de besmettingen door resistente varianten werd veroorzaakt, daalde dat in 2024 tot slechts 10% (Bron: Euroblight).
Deze inzichten vormen mee de basis voor de beredeneerde aanpak tegen aardappelziekte die Viaverda aanbeveelt voor teeltseizoen 2025.
Ruim afvalhopen en opslag tijdig op
Een doordachte aanpak begint al vroeg. Achtergebleven knollen op het veld en in afvalhopen zijn ideale overwinteringsplekken voor phytophthora. Wanneer ze in het voorjaar uitlopen, ontwikkelen ze latent besmette planten. Onder gunstige omstandigheden kan de ziekte snel uitbreken en zich explosief verspreiden naar omliggende, onbeschermde aardappelplanten.
Afvalhopen en opslag vormen zo de eerste en belangrijkste infectiebronnen. Door deze vroeg te verwijderen, verkleinen we de kans op vroege infecties en winnen we kostbare tijd in de ziektebestrijding.
Bescherm het gewas op het juiste moment
Tijdens het groeiseizoen is tijdige bescherming van vatbaar loof cruciaal. Kalenderspuiten is echter niet efficiënt: in droge periodes leidt dit tot overmatig gebruik, in natte periodes tot onvoldoende bescherming. Een beredeneerde aanpak op basis van het ziektemodel én op basis van de weersomstandigheden is is de beste strategie voor een duurzame aardappelteelt.
Viaverda ondersteunt telers met de waarschuwingsdienst aardappelziekte. Dit kan via het wekelijkse e-zine met regionaal spuitadvies: leden ontvangen updates over infectiekansen, de ontluiking van nieuwe vlekken en het ideale spuitmoment. Daarnaast is er de webapplicatie aardappelziekte, deze biedt individueel en perceelsgericht advies op basis van lokale weerdata, gewasontwikkeling en op basis van jouw eerdere bespuitingen.
Aardappeltelers kunnen van deze service gebruik- maken door zich aan te sluiten via het lidmaatschapsformulier of door contact opnemen via waarschuwingen.aardappelen@viaverda.be
Nieuw: perceelsgericht advies nu ook op je smartphone
Vanaf dit teeltseizoen is het perceelsadvies voor aardappelziekte ook mobiel beschikbaar. Surf met je smartphone naar www.spuitadvies.viaverda.be en voeg deze pagina toe aan je startscherm.
Aanmelden kan met je bestaande Viaverda-login. Je krijgt direct een overzicht van je eerder aangemaakte percelen en van de infectierisico’s voor de komende 5 dagen. Opgelet: het aanmaken van percelen moet wel gebeuren op de computer!
Kies je gewasbeschermingsmiddelen doordacht
Zodra het spuitmoment bepaald is, volgt een zorgvuldige middelenkeuze. Daarbij is antiresistentiemanagement essentieel. Sinds 2023 duiken in Vlaanderen phytophthora-varianten op met resistentie tegen verschillende courante actieve stoffen.
Om de effectiviteit te behouden, is het cruciaal om werkingswijzen van fungiciden af te wisselen én te combineren. Momenteel zijn er 14 actieve stoffen beschikbaar, goed voor 11 verschillende werkingswijzen. Combineer verstandig, wissel doordacht, is dan ook de slagzin.
Bij elke bespuiting is het aanbevolen om samengestelde fungiciden te gebruiken die 2 actieve stoffen bevatten met verschillende werkingswijzen, of om enkelvoudige middelen te combineren met elk een andere werkingswijze. Zorg er bovendien voor dat in de volgende bespuiting minstens één nieuwe werkingswijze wordt ingezet.
Let op: vermijd combinaties van werkingsgroep 40 en 49, wegens risico op meervoudige resistentie. Cymoxanil toevoegen als tweede werkingswijze is goed voor terugwerking, maar biedt een té korte bescherming (3 dagen) na de toepassing.
Zorg voor een goede spuittechniek
Om het maximale uit je fungiciden te halen, is een correcte toepassing cruciaal. Spuit op een droog gewas en met weinig wind, met de juiste rijsnelheid en werkingsdruk. Besteed extra aandacht aan hoeken, kanten en bochten — daar ontstaan vaak de eerste aantastingen. Onzorgvuldig gespoten zones zijn een makkelijke prooi voor de aardappelziekte.