Startpagina Granen

Aandacht voor risico’s met bladvoeding in wintergraan

Omwille van het droge voorjaar rijst de vraag of het zinvol is om een bladmeststof te geven in plaats van vaste korrel. Bladvoeding wordt immers direct door de bladeren opgenomen, wat efficiënt zou kunnen zijn bij beperkte bodemvochtigheid. Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) boog zich over dit vraagstuk.

Leestijd : 3 min

De meeste tarwe heeft het vlagbladstadium bereikt. Dat is het ideale moment om een laatste bemesting toe te passen, om het rendement te optimaliseren. Een vaste korrel is daarbij een efficiënte bron van voeding voor de planten, maar wel afhankelijk van voldoende bodemvocht. Als de droge omstandigheden aanhouden, zal de korrel minder vlot oplossen. Daardoor blijft de opname ervan door de wortels beperkt en neemt de werking ervan af, zo klinkt het bij het LCG.

Vocht is noodzakelijk

Bladmeststoffen worden opgenomen via het blad, maar daarvoor is luchtvochtigheid nodig. Er is dus vocht noodzakelijk, maar veel minder dan bij het oplossen van een vaste korrel. Daardoor is bladvoeding vaak geschikter bij droge omstandigheden.

Er zijn tegenwoordig heel wat veilige bladmeststoffen op de markt, maar het blijft belangrijk om aandacht te hebben voor de toepassingsomstandigheden om verbranding van de bladeren te vermijden. Daar legt het LCG de nadruk op.

Bladvoeding is ideaal om bij te sturen, maar het is geen vervanger van een goede basisbemesting. Hou er ook rekening mee dat je maar een beperkte hoeveelheid stikstof via het blad kan toedienen. Bespreek dit met de leverancier, is dan ook het advies.

Zoals reeds gesteld, is het belangrijk om de specifieke omstandigheden van je perceel en de weersvoorspellingen in de gaten te houden bij de toepassing. Ook eigen ervaring met bladmeststoffen is cruciaal. Er kan namelijk bladverbranding optreden als de bladvoeding niet op de juiste manier wordt toegepast.

Bladverbranding

Pas bladvoeding bij voorkeur toe vroeg in de ochtend of in de late namiddag, bij koelere temperaturen en hogere luchtvochtigheid. Daardoor vermijd je fel zonlicht, en beperk je het risico op bladverbranding. Daarnaast is een hogere luchtvochtigheid interessant voor de opname van de bladvoeding. Bladvoeding op een uitgedroogd blad toedienen leidt tot minder goede opname.

Vermijd winderige omstandigheden en dan vooral een schrale noordoostenwind. Die droogt de bladeren enerzijds uit, wat leidt tot een minder goede opname. Anderzijds zorgt het voor wrijving van de bladeren, en dus voor risico op bladverbranding.

Gebruik altijd de aanbevolen concentratie en vermijd overdosering. Te hoog willen doseren kan leiden tot bladverbranding. Algemeen wordt zo'n 10 eenheden stikstof met bladvoeding aangeraden, maar je bespreekt het best met je leverancier wat mogelijk is.

Als je toch twijfelt, kun je overwegen om een klein proefstukje te behandelen en om de reactie van de planten te observeren, voordat je het hele perceel behandelt.

Let wel, bladvoeding is iets duurder dan een basis- korrelmeststof, overweeg dus of het noodzakelijk is en of de kost te verantwoorden is ten opzichte van de verwachte opbrengst, gezien het seizoen, is nog een laatste advies.

Ziektetoestand wintergranen

Qua advies voor de ziektebeheersing in wintertarwe geeft het LCG nog mee dat als er reeds een T1 behandeling werd uitgevoerd, hou dan voor de T2 rekening met de tussenperiode (max 3-4 weken). Indien er nog geen behandeling werd uitgevoerd, behandel dan volgens de verwachte ziekte. Ken je rassen en reageer gericht om kosten te besparen. In het huidige stadium is het belangrijk dat het definitieve voorlaatste en zeker laatste blad vrij blijft van ziekte.

Gele roest bleef bij waarnemingen begin vorige week uitbreiden, maar dan enkel bij gevoelige variëteiten. Bladseptoria en witziekte blijven aanwezig maar breidden weinig uit. Bruine Roest werd daarentegen meer waargenomen. Algemeen is er een zeer lage ziektedruk, maar gevoelige rassen worden best goed opgevolgd.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van het LCG en zo actuele berichten voor de graanteler ontvangen.

LCG/TD

Lees ook in Granen

Bladseptoria en dwergvergelingsvirus gezien in graanvelden

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners doet dit jaar terug waarnemingen in graanvelden. Hun meest recente waarnemingen vonden plaats op 7 en 8 april. De vaststelling is dat bladseptoria verspreid voorkomt, maar de tarwe er gezond bijstaat.
Meer artikelen bekijken