Samenwerking is de uitdaging voor rundergenetica
Drinken we binnen 75 jaar nog melk en eten we nog vlees? Tjebbe Huybrechts, global director Information Solutions bij de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV), is er vrij gerust in dat de rundveesector er tegen dan nog heel vertrouwd zal uitzien. “We kunnen in de marge aan heel wat knoppen draaien, maar om melk te produceren, zal er ook dan een koe drachtig moeten worden”, zegt hij.

Artificiële intelligentie (AI) is de sleutel voor het ontsluiten van relevante informatie uit big data, en dat geldt net zo goed voor de genetica van melkvee. “Vooral over melkvee beschikken we over een gigantische database van allerlei gegevens over miljoenen lactaties. En die database groeit nog elke dag aan. Slechts een fractie daarvan is relevant voor de genetica.
AI helpt daarin op 3 niveaus: voor de analyse van het verleden (beschrijvend), voor het voorspellen van wat er zal gebeuren (predictief) en voor het voorschrijven (...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement