Startpagina Paarden

Na de magere jaren, nu de betere

De Welsh pony is erg vriendelijk tegen mensen, maar hij is ook intelligent, heeft een groot weerstandsvermogen en is erg beweeglijk. Het feit dat Welsh pony's al eeuwen in grote getale gefokt werden, is bewijs genoeg dat er veel vraag naar is. Het temperament, de gemakkelijke omgang en de lage onderhoudskosten zorgden daarvoor.

Leestijd : 2 min

Terugblik

Marc Aerts uit Putte is ondervoorzitter van Welsh Pony Belgium. Met hem hadden we het over ‘Hoe zit het in het stamboek?’ Marc: “Na de magere jaren kondigen zich de betere jaren aan. Want na de daling van de laatste jaren, is er in de stamboekwerking opnieuw een lichte stijgende lijn: vooral meer veulens en meer handel. Ons ledenaantal blijft stabiel maar de deelname aan de shows stijgt dan weer.” Hoogtepunten tijdens het afgelopen jaar waren de voorjaarskeuring in Heusden-Zolder en het EK in Ermelo (Nl) waarop de Belgische deelnemers goed gepresteerd hebben.

Op gebied van de sport hebben Tine Bax, Bert Van den Bosch en Jeroen De Schutter goed gepresteerd in het aangespannen rijden. Jammer genoeg was het overlijden van Alex De Crook van Stal Boldershof (66 jaar), een heel actief lid, een zware slag voor de werking van Welsh Belgium.

En ju, vooruit

In plaats van af te bouwen, nemen de activiteiten toe. Op programma staan de internationale prijskamp in Heusden-Zolder, de cursus toilettage en hoe een pony voorstellen, nationale keuring in Heist-op-den-Berg en de keuring in Sint-Lievens-Houtem met de jurering door een ervaren fokker. Dus geen officieel jurylid uit Wales maar iemand van eigen bodem. Nieuw is ook de aanacht voor de kinderen en hun betrokkenheid bij de shows. “Als de kinderen enthousiast zijn, dan volgen de ouders”, besluit Marc.

B.L.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken