Landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2025 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de aangegeven arealen van de hoofdteelten. Uit deze eerste analyse blijkt dat Vlaamse landbouwers dit jaar 12% meer granen telen dan vorig jaar. Het areaal granen herstelt zich daarmee na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers inzaaien onmogelijk maakte. Verder stijgt het areaal aardappelen in 2025 met 7%. De arealen groenten en fruit laten een status quo optekenen. De ecoregelingen blijken ook in 2025 een groot succes te zijn.

Naar jaarlijkse gewoonte heeft het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, op basis van de ingediende verzamelaanvragen 2025, een eerste analyse gemaakt van het aangegeven areaal van verschillende hoofdteelten in Vlaanderen. Het gaat om voorlopige cijfers, dus zorgvuldigheid is nodig, waarschuwt het Agentschap.
Granen, aardappelen en groenten
Het areaal granen (+12%) herstelt zich deels na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers tijdens het najaar 2023 en het voorjaar 2024 inzaaien onmogelijk maakte. Daardoor moesten heel wat landbouwers hun teeltplan aanpassen in 2024 naar teelten die op een later tijdstip kunnen worden ingezaaid. Die terugval in granen in 2024 wordt nu deels goedgemaakt. Vooral de stijging bij wintertarwe is opmerkelijk (+48%). De toegenomen interesse in spelt (nog een beperkt areaal, maar toch +106%) is deels te danken aan de populariteit van speltproducten bij consumenten. De kleine daling van het areaal korrelmaïs en silomaïs – beiden gebruikt als veevoeder – is een gevolg van onder andere de stijging van het areaal wintertarwe.
Het areaal aardappelen stijgt ook met 7% ten opzichte van 2024. De grote vraag van de aardappelverwerkende industrie en de ideale groeiomstandigheden in Vlaanderen, gecombineerd met de gunstige prijzen die de sector kende tot januari 2025, dragen bij aan deze stijging.
Het areaal groenten laat globaal een status quo optekenen. Bij de schorseneren (beperkt areaal) is er opnieuw een spectaculaire stijging van 33% tot 777,3 ha. Ajuin kent in vergelijking met de voorgaande jaren een beperkte stijging met maar3%, toch consolideert de uienteelt zich als een teelt die sterk in opmars is in Vlaanderen.
Nijverheidsgewassen en fruit
Het areaal nijverheidsgewassen kent globaal een daling van 3%. Toch is er een sterke toename van cichorei (+32%) door een toegenomen vraag vanuit afnemers. Vezelvlas kent een daling (-7%), na een toename de laatste jaren door onder meer de hoge conjunctuur. De daling van het areaal is mogelijk te wijten aan de dip in de commercialisering van gezwingeld vlas afgelopen winter. Ook de arealen suikerbieten (-6%) en winterkoolzaad (-18%) gaan achteruit. Ook de voedergewassen – met uitzondering van de vlinderbloemigen – dalen licht (-3%) vermoedelijk als gevolg van de dalende veestapel.
In het areaal fruit zien we een status quo bij het areaal peer. Het areaal appel en aardbei daalt telkens licht met 2%, toch blijft de sector globaal overeind.
Ecoregelingen
Na het spectaculaire areaal aangevraagd voor de ecoregeling faunamengsel in 2024 door het zeer natte voorjaar, is het opmerkelijk dat het areaal faunamengsels in 2025 opnieuw behoorlijk groot is: 5.933 ha zijn aangevraagd dit jaar. Bij de ecoregeling faunamengsels worden percelen ingezaaid met een mengsel van vooral granen aangevuld met zaadhoudende gewassen. Landbouwers houden het als hoofdteelt ingezaaide faunamengsel aan tot en met 15 maart van het volgende jaar. Dit zorgt voor nestgelegenheid en het jaar rond voor een rijk voedselaanbod voor akkervogels, onder meer veldleeuwerik, geelgors, patrijs, grauwe gors…
Daarnaast hebben landbouwers dit jaar sterk ingezet op de aanleg van bufferstroken langs waterlopen, wat zich reflecteert in een stijging van het areaal voor de ecoregeling bufferstroken langs waterlopen. Boeren vroegen 1.213 ha aan bufferstroken aan in 2025. Deze stijging wordt gestimuleerd door de wijzigingen binnen de mestregelgeving. Bufferstroken langs waterlopen zorgen voor minder uitspoeling van nutriënten in waterlopen en dus voor een betere waterkwaliteit van onze rivieren en beken.
Een andere opvallende stijger is de ecoregeling ‘verhogen van het organisch koolstofgehalte – aanvoer compost’. 6.233 ha zijn aangevraagd dit jaar. Een goed organisch koolstofgehalte in de bodem biedt diverse voordelen, zoals verbeterde bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding. Een goede waterhuishouding zorgt er voor dat een bodem beter bestand is tegen droogte maar ook tegen wateroverlast.
De arealen kunnen ook altijd op de cijferwebsite van het agentschap geraadpleegd worden. Op deze website zijn de cijfers interactief en niet geaggregeerd zoals in dit persbericht, waardoor je per afzonderlijke teelt uit de verzamelaanvraag de arealen kan raadplegen. Je kan er verder verfijnen op provincie, gemeente en nog een paar andere parameters, en ook de arealen van voorgaande jaren oproepen ter vergelijking. De arealen voor 2025 op de cijferwebsite zijn voorlopige cijfers maar zullen later een update krijgen. De definitieve arealen worden verwacht in het voorjaar 2026.