Startpagina Varkens

Vondst niet-Europese CPE-bacterie uitzondering op mooie resultaten antibiotica-aanpak

In varkensgehakt van één kleinhandel in België zijn carbapenemase producerende bacteriën (CPE-bacteriën) teruggevonden. De vaststelling gebeurde in het kader van de monitoring van de antibioticaresistentie van indicatorkiemen.

Leestijd : 2 min

De informatie werd gepubliceerd in een rapport van Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA), aldus het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag, dat recente mediaberichtgeving nuanceert.

Cross-contaminatie

Carbapenem is een antibioticum dat niet gebruikt mag worden bij voedselproducerende dieren in Europa. "Vermoedelijk gaat het om een cross-contaminatie van het vlees met de CPE-bacteriën veroorzaakt tijdens de productie, of door een persoon die drager was van CPE-bacteriën. Het rapport vermeldt een heel laag voorkomen van CPE-bacteriën op vlees en levende dieren in Europa", aldus het FAVV.

Dalende trend

De controles op stalen die werden genomen tijdens de verplichte monitoring van antibioticaresistentie bij voedselproducerende dieren in België (in de bedrijven en het slachthuis), hebben tot nu toe geen CPE-bacteriën op levende dieren gevonden. "De resultaten van deze monitoring die ook gepubliceerd zijn in het EFSA-ECDC rapport tonen een significante dalende trend aan in de aanwezigheid van resistente bacteriën (indicatorkiemen) in varkens en kalveren tegen verschillende antibiotica in België", aldus het FAVV.

Het Kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren in België (AMCRA), het FAVV en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) benadrukken dat in België de laatste jaren veel inspanningen werden geleverd in de strijd tegen antibioticaresistentie. Sinds 2011 is het antibioticagebruik bij dieren al met 16 pct gedaald.

Verdere daling is doel

De sectoren en de overheid hebben zich geëngageerd om verder inspanningen te leveren voor een verminderd gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde. In 2017 wordt gestreefd naar een daling van 50 pct van het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders, tegen 2020 moet het gebruik van antibiotica gedaald zijn met 50 pct en het gebruik van de kritische belangrijke antibiotica met 75 pct ten opzichte van het referentiejaar 2011. In 2016 werd een convenant afgesloten tussen de overheid en de sectoren om de inspanningen nog verder te versterken en de samenwerking te verbeteren. Ook werd het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica in de diergeneeskunde wettelijk streng aan banden gelegd.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken