Startpagina Actueel

Met BDBnet staat u er niet alleen voor

Wetgeving en administratie zijn door de jaren heen steeds strenger geworden, de landbouwsector vormt hierop geen uitzondering. Almaar vaker leidt dit tot de nodige frustraties. Om de landbouwers zo veel mogelijk bij te staan waar mogelijk, heeft de Bodemkundige Dienst van België een drietal online toepassingen ontwikkeld.

Leestijd : 3 min

In dit artikel stellen we een eerste toepassing voor: BDBnet. Via BDBnet kan u ten allen tijde de administratie van uw grond- en andere stalen opvolgen en staat u er nooit meer alleen voor.

Doel

Het bijhouden van de administratie van een landbouwbedrijf is vaak een hel(s)e klus. Om u hierin bij te staan, heeft de Bodemkundige Dienst van België ‘BDBnet’ ontwikkeld. Via deze toepassing kan u op elk moment een overzicht van al uw stalen en facturen, indien gewenst gerangschikt per perceel en zelfs per bedrijf, raadplegen. Ook het opvolgen van stalen welke u heeft laten nemen, behoort tot de mogelijkheden. Bovendien kan u elk van de beschikbare documenten eenvoudig downloaden en is er een rechtstreekse link naar een tweede toepassing, ‘BDBrekenmee’, waarover later meer.

Registratie

Als klant van de Bodemkundige Dienst van België, kan u volledig gratis gebruik maken van deze toepassing. Via de website van de Bodemkundige Dienst (www.bdb.be) kan u eenvoudig doorklikken naar ‘BDBnet’. In het scherm dat zich opent, dient u zich als nieuwe gebruiker te registreren met uw e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord.

In een volgende stap kan u de gegevens van één of meerdere bedrijven aan uw account koppelen. U dient hiervoor, per bedrijf, het klantnummer en één onderzoeksnummer dat bij dit klantnummer hoort, in te geven. Alle beschikbare gegevens worden nu gekoppeld aan uw account. U kan ook rechten toekennen aan andere BDBnet-gebruikers. Zo kan u bijvoorbeeld toestemming geven aan consulenten of voorlichters om uw analyseverslagen te bekijken.

Mogelijkheden en functies

Eens u succesvol bent geregistreerd, kan u op elk moment op uw account inloggen. De toepassing opent zich automatisch in het tabblad ‘Beheer’. Bij ‘Mijn bedrijven’ kunnen bedrijven gekoppeld aan uw account worden gewijzigd, toegevoegd en verwijderd en via ‘Mijn Account’ kan u de algemene gegevens van uw account aanpassen indien nodig. U kan vanuit de gehele toepassing terugkeren naar dit scherm door op ‘Welkom’ te klikken.

Het tabblad ‘Documenten’ geeft per bedrijf een overzicht van alle afgewerkte verslagen (zowel bodem-, water-, mest-, als alle andere types talen zijn opgenomen) en laat bovendien toe om deze te rangschikken per perceel zodat u snel een overzicht krijgt van de data waarop uw verschillende percelen zijn bemonsterd. Daarnaast kan u alle beschikbare verslagen eenvoudig downloaden. Voor de meest recente bodemstalen werden bovendien GPS-coördinaten opgenomen. Bij deze stalen kan u, onder ‘kaart’, klikken op ‘Toon’. Langs deze weg krijgt u het bewuste perceel dan te zien in Google Maps.

Onder ‘Opvolging stalen’ en ‘Facturen’ kan u respectievelijk de status van pas genomen stalen opvolgen en een overzicht van al uw BDB-facturen raadplegen. Desgewenst kan u deze ook downloaden en/of afdrukken.

De volledige BDBnet-toepassing is voorzien van een uitgebreide helpdocumentatie welke u doorheen alle mogelijkheden gidst en die een antwoord bevat op een aantal courante vragen of moeilijkheden. Indien u op deze manier geen antwoord vindt op uw vraag, maar toch graag met BDBnet aan de slag wil, kan u ons natuurlijk ook steeds contacteren voor meer uitleg.

Praktisch

In het kader van deze artikelenreeks wensen wij u ook te wijzen op de mogelijkheid om online stalen aan te vragen. Op de homepagina van de website van de Bodemkundige Dienst vindt u een link naar een digitaal bestelformulier waar u eenvoudig kan aanvinken welke stalen of analyses u wenst.

Vervolg

Voor standaardgrondontledingen is in ‘BDBnet’ een knop ‘Naar Rekenmee’ voorzien welke niet aan bod is gekomen in dit artikel. Voor meer informatie omtrent deze toepassing, verwijzen wij alvast naar een volgend artikel dat u volgende week op deze plaats mag verwachten.

Bodemkundige Dienst van België

Jens Bonnast

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken