Startpagina Varkens

"Geen enkel excuus om er niet bij te zijn"

Voor de derde keer vindt de Pig Rentability Day plaats, en deze editie is het West-Vlaamse Tielt voor één dag het centrum van varkenshoudend Vlaanderen. “We willen dat varkenshouders de volgende ochtend opstaan met het besef dat ze belangrijk en maatschappelijk relevant zijn”, aldus Trees Loncke namens de organisatoren.

Leestijd : 5 min

Er zijn niet veel evenementen in de varkenshouderij, waar zoveel bedrijven uit de toelevering gezamenlijk hun schouders onderzetten. Debra-group, AgroLogic, Cid Lines, Denkavit, DLV, Hypor, Elindus, Ceva, ING, Algoet, VSI en ook uw krant Landbouwleven slaan als evenwaardige partners de handen ineen voor de organisatie van een topevenement. “Het is nu de derde editie. Varkenshouders moeten altijd beter doen, en dat mogen ze van ons ook verwachten. Zowel in het sprekersgedeelte als het netwerkgedeelte gaan we voor een nog hoger niveau”, aldus Trees Loncke.

Gedrevenheid

Trees Loncke (AgroLogic) is vanuit de organisatoren gebombardeerd tot woorvoerder voor het evenement. Een taak die haar wonderwel goed afgaat. “Het is nochtans niet iets wat ik alle dagen doe”, klinkt het bescheiden, “maar dat geldt voor elk van ons. Wij organiseren het zelf, zonder communciatiebureau. Ik ben er zeker van dat varkenshouders die gedrevenheid op de Pig Rentability Day ook zullen voelen. We willen dat het super is, en dat varkenshouders content naar huis gaan. ”


Edition numérique des abonnés

De locatie van het evenement zijn de terreinen van Debra-meat in het West-Vlaamse Tielt. Als statement kan dat wel tellen.

Trees Loncke (TL): “Dat was aanvankelijk nochtans niet de bedoeling. Na Olsene en Antwerpen, was het logisch om deze keer voor een locatie in West-Vlaanderen te kiezen. De locatie lag eigenlijk al vast nog voor de hele heisa uitbrak. Maar eigenlijk heeft het incident ons nog meer gemotiveerd om het hier ook effectief plaats te laten vinden. Het bedrijf heeft bewezen een crisissituatie om te kunnen buigen naar een opportuniteit voor de sector. Daar hebben wij als organisatoren bewondering voor.”

Ondanks de manier waarop de zaak is afgehandeld, zal nooit iedereen overtuigd zijn. Vooral via sociale media laten activisten zich graag en luid horen.

“Maar varkenshouders kunnen zelf ook gebruik maken van die sociale media. Als de sector vroeger via de krant werd aangevallen, was het soms moeilijker om een weerwoord te bieden dan nu. Bedrijven kunnen op sociale media hun kant van het verhaal naar voor brengen, en die kant wordt ook gedeeld. Er zijn bedrijven die vooral binnen willen blijven en terugplooien op zichzelf, maar er zijn ook andere die heel bewust omgaan met sociale media, en die maken ook echt een groot verschil voor het imago voor de varkenshouderij.”

Zijn jullie van plan om die insteek ook zelf vorm te geven tijdens het evenement? Zetten jullie de deuren open naar de algemene media en het grote publiek?

“We zijn een exlusief evenement voor professionele varkenshouders, laat dat duidelijk zijn. We zijn er ook goed in; vorige editie konden we meer dan 600 professionele varkensboeren bij elkaar brengen, en dit jaar zullen er dat nog meer zijn. Maar als er leden uit de algemene media een kijkje willen nemen, zijn ze meer dan welkom. We mogen als sector gezien worden, en we gaan die transparantie op die dag ook uitdragen. ‘t Is pas als je de communicatie over de sector helemaal aan de ander laat, dat het fout kan lopen.”

Voorgaande edities wisten jullie inderdaad honderden varkenshouders bijeen te krijgen. Dat mag een prestatie genoemd worden in een tijd waar varkenshouders soms nog moeilijk uit hun stal te krijgen zijn.

“Varkenshouders zijn selectief geworden in waar ze naar toegaan, en ze hebben daar ook gelijk in. Ze hebben immers weinig tijd. Het is de kwaliteit van georganiseerde events die moet zorgen dat varkenshouders naar events komen. We zijn er ons terdege van bewust dat we met iets moeten komen dat varkenshouders de moeite waard vinden, en dat doen we ook. Twaalf bedrijven die samen naar buiten komen en de sector uitnodigen, dat is ook zeer uniek en enig in zijn soort. De organisatie is uniek, en het publiek is uniek.”

De Pig Rentability Day vindt nu voor de derde keer plaats. De succesformule blijft dezelfde?

“We redeneren anders. Het is de derde keer. We willen niet dat varkenshouders tijd verliezen. Als je wilt dat de mensen blijven komen, moet je ook telkens beter worden. En dat doen we ook. Zowel in het sprekersgedeelte als het ontspannende gedeelte worden de eisen hoger gesteld.

De vorige edities kwamen de sprekers vooral van de organiserende bedrijven. Jullie pakken dit nu anders aan?

“We werken met een combinatie; we hebben deze editie een aantal zeer goede externe sprekers. Sprekers die op het eerste zicht misschien wat minder voor de hand liggen, maar wel het kader bepalen waarin varkenshouders moeten ondernemen. Ook voor het ludieke luik leggen we de kwaliteit hoger met een bekende Vlaming, maar we kunnen nog niet alles in één keer vrijgeven.”

Jullie blijven geloven in de combinatie van een symposium met een onstpannend gedeelte?

“Zeker; het mag meer zijn dan enkel op een stoel zitten en luisteren. Het is altijd plezant om het leerrijke te combineren met plezier. We willen dat de varkenshouders iets bijleren, maar dat ze ook een goed gevoel aan de dag overhouden. Het evenement moet een beleving zijn, en de dag moet ook een moment bij uitstek zijn om met elkaar te babbelen en te netwerken. Eigenlijk is er dus geen enkel excuus om er niet bij te zijn.”

Waar kunnen varkenshouders terecht die zich nu al van een plaatsje willen verzekeren?

“Ze moeten eerst de datum in hun agenda vastleggen, en dat is vrijdag 25 mei 2018. Locatie is de Hoogserleistraat nr. 3 in Tielt, ontvangst vanaf 14 uur. Varkenshouders kunnen zich inschrijven via de website www.pigrd.be. Er is ook een facebookpagina ‘pig rentability day’ waar ze onder andere kunnen leren wat het WK voetbal, Kelly Pfaff en het huwelijk van Meghan Markle en prins Harry met de Pig Rentabilty Day te maken hebben.”

En dat is?

“We kunnen nog niet alles vertellen, maar dat zal de volgers van onze facebookpagina nog wel snel duidelijk worden.”

IDC

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken