Startpagina Actueel

ILVO-boek focust op innovaties in landbouw, visserij en voeding

In het boek ‘Het komt goed met ons eten’ richten Joris Relaes en Nele Jacobs van het ILVO hun blik op maatschappelijke trends en technologische innovaties die ons eten veranderen. Ze brengen een positief verhaal over wetenschappelijke vooruitgang, gezond boerenverstand en onze impact als bewuste consument.

Leestijd : 3 min

Wat zullen we eten? Vandaag zijn de winkelrekken gevuld, maar hoe zal dat er in de toekomst uitzien? Terwijl de klimaatverandering en mondiale spanningen ons voedselsysteem onder druk zetten, zit de wetenschap niet stil. In het boek Het komt goed met ons eten serveren onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) opvallende innovaties en maatschappelijke trends. Welke richting gaat het in de toekomst uit met ons eten? Eten we straks niet alleen dierlijke en plantaardige, maar ook microbieel geproduceerde eiwitten? Die blijken immers amper een klimaatimpact te hebben. Zijn onze bodems veerkrachtig genoeg om ons te blijven voeden? Wist je dat artificiële intelligentie (AI) ook in de landbouw- en visserijsector al haar intrede deed?

Cruciale kantelpunten

Het boek Het komt goed met ons eten neemt je mee langs de cruciale kantelpunten waarop landbouw, visserij en voeding staan – van microben die ons voedsel produceren tot de bodem die ons redt, van artificiële intelligentie die onze zeeën scant tot verrassende nieuwe avonturen in de keuken. Dit boek verkent die cruciale kantelpunten en laat zien hoe wetenschap, gezond boerenverstand en maatschappelijke trends samenkomen. Er komt een golf van uitdagingen op ons af, maar er staan ook kansen, nieuwe inzichten en technologische innovaties voor de deur.

Het boek is geschreven voor een breed publiek. Met een positieve blik biedt het een unieke inkijk in innovaties en keuzes die de productie van ons eten veranderen en toont het welke rol wij zelf als bewuste consumenten kunnen spelen.

Wie zijn de auteurs?

Dit boek werd geschreven door Joris Relaes en Nele Jacobs. Joris Relaes staat aan het hoofd van het ILVO. Hij is landbouweconoom en voorzitter van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). Indertijd was hij ook kabinetschef van de toenmalige Vlaamse ministers van Landbouw Yves Leterme en Kris Peeters (cd&v).

Nele Jacobs is woordvoerder en communicatieverantwoordelijke voor het ILVO. Ze werkte voorheen als landbouwjournalist bij Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT). Er werkten meer dan 80 ILVO-wetenschappers mee aan het boek en de auteurs laten ook een aantal bedrijfsleiders en professoren aan het woord.

Ongelooflijke keuzevrijheid

Volgens de auteurs gaat het goed met ons eten. “Minstens 3 keer per dag vullen we ons bord met een variatie aan gezonde en zelfs exotische voedingsmiddelen. We staan er veel te weinig bij stil, maar het is een hele krachttoer dat de grotendeels onzichtbare voedselketen dit voor elkaar krijgt”, vertelt Joris Relaes. “Met wereldwijd meer mensen die in een stad dan op het platteland wonen, mag het een wonder heten dat er in die steden zelden of nooit een tekort is aan voedsel. Zelfs in coronatijden zaten we nooit zonder groenten, fruit, aardappelen, vlees en andere levensmiddelen.” Het lege bord dat je op de cover van dit boek ziet (bovenaan dit artikel) staat symbool voor die dagelijkse krachttoer, maar ook voor de ongelooflijke keuzevrijheid rond voedsel die we genieten.

Oplossingen in de maak

Op enkele vlakken is de trend vandaag de dag eerder negatief dan positief. “Er verdwijnt nog elke dag vruchtbare landbouwgrond en open ruimte. De gevolgen van de klimaatopwarming maken het landbouwers moeilijk en de wereldwijde biodiversiteit neemt af. Gelukkig zijn er oplossingen in de maak en kunnen kleine veranderingen een beweging in gang zetten”, zegt co-auteur Nele Jacobs daarover.

Samen recepten uitproberen

Het komt goed met ons eten is geen receptenboek voor de toekomst, met alle antwoorden op je vragen. Dat blijkt ook uit de leeservaringen van 7 personen die we elk een hoofdstuk van het boek lieten lezen. Het is wel een boek dat je aan het denken zet en waarin de auteurs je uitnodigen om samen recepten uit te proberen en op punt te zetten. Zo kunnen we de volgende decennia hopelijk blijven genieten van gezond, smakelijk en heerlijk voedsel, dat geproduceerd wordt door de toppers die onze Vlaamse land- en tuinbouwers zijn.

Je vindt het boek aan de prijs van 24,99 euro in de boekhandel en online.

Landbouwleven verloot 10 exemplaren van dit boek. Deelnemen aan de wedstrijd kan je hier.

Jan Van Bavel

Lees ook in Actueel

Edito: Rechtszekerheid is dé kernwaarde voor de landbouw

Edito Tijdens de nazomerontmoeting van Boerenbond vorige week gaf voorzitter Lode Ceyssens aan dat er 3 kernwaarden zijn voor de toekomst van de landbouw, namelijk rechtszekerheid, rechtszekerheid en rechtszekerheid. Zijn woorden waren nog niet koud of Dryade en BBL vielen de erkenning van het Lely Sphere-stalsysteem aan.
Meer artikelen bekijken